Oppositie roept ideologische alarmbelprocedure in tegen besparingen Vlaamse regering

Tim Dirven
De oppositiepartijen in het Vlaams Parlement hebben een ideologische alarmbelprocedure ingeroepen tegen de besparingen in de socioculturele sector. Daarmee worden die besparingen uitgesteld. Kamer en Senaat moeten nu oordelen of het Vlaamse decreet discriminerend is.

De linkse oppositiepartijen sp.a, Groen en PVDA hebben al weken felle kritiek op de besparingen door de Vlaamse regering. Ook de Vlaamse socioculturele organisaties moeten het met 6 procent minder subsidies doen. De oppositie heeft nu iets gevonden om die besparingen op de lange baan te schuiven: de ideologische alarmbelprocedure.

Die procedure kan gebruikt worden in de regionale parlementen om ideologische minderheden te beschermen. Daarvoor is de steun van een kwart van de parlementsleden nodig. De ideologische alarmbel werd nog maar één keer eerder geluid in Vlaanderen, bij het VTM-decreet in de jaren 1980.

Sp.a, Groen en PVDA vechten het decreet Sociaal-Cultureel Werk aan vanwege “discriminatie om ideologische en filosofische redenen”. Het decreet lijkt immers in de eerste plaats organisaties als de Federatie van Marokkaanse Verenigingen of KifKif te viseren.

2026

Daarmee belandt het dossier voorlopig in de koelkast en kunnen de voorgestelde aanpassingen niet in werking treden op 1 december. Kamer en Senaat moeten zich nu buigen over de vraag of het decreet discriminerend is. 

N-VA is niet opgezet met het uitstel. “PVDA, sp.a en Groen vertegenwoordigen een vierde van de Vlamingen in het halfrond. Zij leggen de verantwoordelijkheid voor een decreet dat 100 procent Vlaamse materie betreft nu bij Kamer en Senaat”, zegt Vlaams Parlementslid Marius Meremans. “Wachten tot de volgende procedure wil zeggen dat we pas voor de subsidieperiode van 2026-2030 wijzigingen kunnen aanbrengen.”
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  Mijnheer colson wie is er de voorbije legislatuur in geslaagd om de staatsschuld met extra elf miljard euro op te zadelen ? Uw nva vrienden willen ons land laten verrotten en tachtig procent van de Belgen willen een regering zonder ambrasmakers .

 • peter colson

  En heeft de oppositie dan een alternatief plan om de staatsschuld af te bouwen zoals de EU dat eist? Heeft ze een plan om de SZ voor de hele wereld, behalve voor de eigen bevolking, betaalbaar te houden? Plannen van de oppositie; meer schulden maken en het dan eufemistisch "investeren in de toekomst" noemen. Met een schuldgraad van 150% van het BNP is dat wel een zwarte toekomst

 • Lucien Mertens

  Zeker niet besparen maar verder putten graven...laat de volgende regering(en) maar sparen. Of hef nog enkele belastinkjes. Kunnen we onze belastingen niet belasten?!

 • lucien Noreilde

  fake nieuws de nieuwe norm waarmee men de waarheid wil verdoezelen

 • Peter Peeters

  Bedelaars met een grote mond, krijgen is opeens een recht als men links is.