Oppositie roept Hilde Claes op het matje over strafklacht

Hilde Claes, burgemeester van Hasselt.
BELGA Hilde Claes, burgemeester van Hasselt.
De Hasseltse oppositiepartijen N-VA en Open Vld vragen bij hoogdringendheid een extra vergadering van de politieraad in de zone HaZoDi, zodat burgemeester Hilde Claes de ware toedracht van de aanklacht over schriftvervalsing uit de doeken kan doen. Fractieleider Laurence Libert van Open Vld vraagt zich openlijk af of de inverdenkingstelling van Hilde Claes verenigbaar is met haar voorzitterschap van de politieraad.

De oppositie schiet met scherp op de burgemeester, nu is uitgelekt dat zij wordt verdacht van schriftvervalsing. "Het is onbegrijpelijk dat wij dit via de media moeten vernemen", zegt Laurence Libert (Open Vld). "Ik maak zelf deel uit van de politie- en de gemeenteraad, en was totaal niet op de hoogte. We moeten deze klacht ernstig nemen. We stellen ons de vraag of de functie van voorzitter van de politieraad wel kan uitgeoefend worden terwijl er een strafklacht loopt. De ervaring leert dat politiemensen in dat geval preventief geschorst worden."

Pak vragen
De N-VA wil niet zo ver gaan, maar vraagt de burgemeester wel om hierover zo spoedig mogelijk duidelijkheid te verschaffen. "Het zou goed zijn om bij hoogdringendheid een extra politieraad samen te roepen", vindt Steven Vandeput. "Wij hebben een heel pak vragen die beantwoord moeten worden. In de eerste plaats willen we transparantie en duidelijkheid. Wij zullen ons pas uitspreken over de positie van de burgemeester nadat onze vragen beantwoord zijn."

Coalitiepartner CD&V zal donderdag tijdens de gemeenteraad extra uitleg vragen en pas daarna een standpunt innemen.

 
Wij zullen ons pas uitspreken over de positie van de burgemeester nadat onze vragen beantwoord zijn
N-VA in Hasselt