Oppositie misnoegd: Charles Michel geeft verstek voor Kamer, maar wordt gesignaleerd in Brussel

Meryame Kitir
Photo News Meryame Kitir
De oppositie heeft vanavond een motie ingediend om premier Charles Michel onmiddellijk in de Kamer op te vorderen over het Energiepact. De premier had eerder aangekondigd dat het niet mogelijk was naar het parlement af te zakken, maar nu blijkt dat de eerste minister aan het einde van de namiddag reeds in Brussel was gearriveerd vanuit Parijs.

"Het zou getuigen van misprijzen voor het hele parlement indien hij vandaag niet komt", stelde sp.a-fractieleidster Meryame Kitir. Ahmed Laaouej (PS) ging nog een stapje verder. "Heeft men niet de waarheid verteld aan het parlement? Heeft men bewust het parlement op het verkeerde been gezet?"

Eerder op de dag had de premier aangekondigd dat het niet mogelijk was het debat in de Kamer over het Energiepact bij te wonen. De eerste minister heeft internationale verplichtingen. Zo vond in Parijs een vergadering plaats over de strijd tegen het jihadisme in de Sahelregio, terwijl morgen een Europese top in Brussel op de agenda staat.

De oppositie was al misnoegd toen bleek dat er morgenochtend wel een vergadering van het kernkabinet in Brussel plaatsvindt, maar dat de premier alsnog niet naar de Kamer zou komen. Dat op de Franstalige televisie te zien was hoe Michel rond 17.30 uur in Brussel-Zuid aankwam, zette deze avond helemaal kwaad bloed. "Dit gaat te ver", laakte Jean-Marc Nollet (Ecolo).

Daarop diende de oppositie een motie in om de premier onmiddellijk naar de Kamer te sommeren. Maar omdat de meerderheid onvoldoende in aantal was, moest de stemming worden uitgesteld en werd de vergadering een uur geschorst.
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Nu zie ik madam Rutte met haar kont op een bureau ziien ! Gisteren Tommelijn ... Kennen die nu geen elementaire beleefdheid ? Voorbeeld funktie ?

 • emiel Clarijs

  Amateur Michel doet eerst een straffe uitspraak en laat zich dan niet meer zien of horen, dit gedrag verkoopt men dan als 'goed bestuur'.

 • Rigobert Deleu

  Niets makkelijker dan oppositie . Alles bekritiseren en afbreken maar vooral vergeten wat je zelf had kunnen doen toen je zelf in de regering zat en dat nu verwijten aan de huidige regering . Hypocriet .

 • Stef Debever

  En het nivo blijft maar dalen, zielig partijtje die sossen.. Moest ik premier zijn, dan besteed ik ook geen tijd aan die constante zever. En waarom moet nog vergaderd worden?? Het feit dat VIER energieministers goedkeuren....... Moet dan daarover nog eens gestemd worden???? Waar zijn ze eigenlijk mee bezig.

 • Ian Vandenbossche

  Weet nu al dat hij na vlgnde verkiezing (natuurlijk) geen premier meer zal zijn. Ambieert nu duidelijk een post in Europa. Brengt nog meer op.