Oppositie hekelt Di Rupo's aanpak topbenoemingen

Premier Di Rupo.
BELGA Premier Di Rupo.
Premier Elio Di Rupo heeft vandaag in de Kamer gereageerd op de heisa rond de resem topbenoemingen die de federale meerderheid momenteel voorbereidt. "Het is steeds onze bedoeling de meest bekwame personen te benoemen", zei hij. Een uitspraak die op de oppositiebanken heel wat hoongelach deed opstijgen.

De federale regering sleutelt momenteel volop aan de benoeming van een hele reeks toplui aan het hoofd van overheidsbedrijven zoals de NMBS, de Rijksdienst voor Pensioenen en Belgacom. Zoals steeds gaat het om een minutieuze verdeling tussen de verschillende meerderheidspartijen.

De oppositie toonde zich echter niet mals. "De kerst nadert en de gebraden kerstkalkoenen vliegen in het rond", fulmineerde Vlaams Belanger Gerolf Annemans. Iets wat hij illustreerde door een hele reeks topfuncties en hun lonen te citeren, inclusief partijkaart van de huidige toplui.

Doorlichting
N-VA'er Jan Jambon greep de tussenkomst aan om te pleiten voor een doorlichting van alle kandidaten in het parlement. "Alle poppetjes in uw zak zijn blijkbaar voor alles bekwaam en overal inzetbaar", hekelde hij. "Maar niemand gelooft dat je én de NMBS, én Belgacom én de Creg zomaar kan leiden".

Ook vanop de groene banken klonk kritiek, maar niet enkel op de meerderheid. Zo haalde Kristof Calvo uit naar N-VA, LDD en Vlaams Belang, die volgens hem leven van de antipolitiek "die gevoed wordt door het populisme" over de politieke benoemingen. Toch dringt ook hij er op aan dat het schuiven met kabinetscheffen "als waren het pionnen op een ganzenbord" ophoudt.

Oppervlakkig
Premier Di Rupo toonde zich echter niet onder de indruk. Hij erkende dat "de meest geschikte persoon aanduiden steeds een weloverwogen beslissing moet zijn", maar zette vervolgens slechts de verwezenlijkingen van zijn regering in de verf en bleef voor het overige op de vlakte.