Oppompverbod in IJzerbekken, gouverneur breidt captatieverbod nog uit in provincie Limburg

Illustratiefoto.
BELGA Illustratiefoto.
Door de aanhoudende droogte heeft gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen samen met het provinciaal droogteoverleg beslist dat er vanaf vandaag een oppompverbod geldt in het IJzerbekken. Er mag dus geen water meer opgepompt worden uit de waterlopen in het IJzerbekken. Het gaat om zo'n 27 gemeenten in West-Vlaanderen. Ook in Limburg wordt het verbod uitgebreid, meldt gouverneur Herman Reynders.

Het waterpeil in de waterlopen van het IJzerbekken is door de droogte van de laatste weken alarmerend laag. Er werd beduidend meer water opgepompt voor irrigatie van de akkers. Daarom komt er nu een oppompverbod.
Voorlopig is het verbod van onbepaalde duur.

"Er wordt nog niet veel regen voorspeld dus we moeten ingrijpen voor er onomkeerbare schade optreedt. Er is ook een groot risico op verzilting en dat moeten we vermijden", aldus gouverneur Carl Decaluwé.

Water oppompen als drinkwater voor eigen vee in de weide is wel nog toegelaten. Er wordt dit jaar nauw samengewerkt met politiediensten om toe te zien dat het captatieverbod wordt nageleefd.

Limburg

De provincie Limburg op zijn beurt gaat het al ingestelde captatieverbod morgen uitbreiden. Sinds 5 juli was al een beperkt captatieverbod van kracht in de stroomgebieden van verschillende onbevaarbare waterlopen in de gemeenten rond Sint-Truiden, Hechtel-Eksel en in Lommel. Dat wordt nu door gouverneur Herman Reynders uitgebreid naar verschillende aangrenzende gemeenten.

Het grondwaterpeil staat vooral in Zuid-Limburg erg laag en daarom wordt het captatieverbod rond Sint-Truiden gevoelig uitgebreid. Vanaf morgen is het verboden om nog langer water te capteren in het volledige stroomgebied van de Melsterbeek en zijbeken, het volledige stroomgebied van de Herk en zijbeken en het volledige stroomgebied van de Mombeek en zijbeken in de gemeenten Gingelom, Heers, Sint-Truiden, Borgloon, Wellen, Kortessem, Alken, Tongeren, Diepenbeek, Hasselt, Nieuwerkerken en Herk-de-Stad.

Bovenop het captatieverbod in deze gemeenten komt er nu ook een captatieverbod in het volledige stroomgebied van de Mangelbeek-Laambeek en hun zijbeken in de gemeenten Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Lummen, Zonhoven en Oudsbergen. Ook in het volledige stroomgebied van de Warmbeek, Bosbeek, Zanderbeek, Vrietselbeek, Lankeukelbeek en hun respectievelijke zijbeken is het vanaf morgen verboden om water op te pompen. Dit geldt dus in de gemeenten Peer, Pelt, Hamont-Achel, Bocholt, As, Oudsbergen, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken.

Ook het eerder uitgevaardigde captatieverbod in de stroomgebieden van de Grote Nete in Hechtel-Eksel en de Kleine Hoofdgracht in Lommel en Pelt blijft van kracht.

Uit nieuwe metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat de toestand even erg is als een jaar geleden. Om de waterreserves weer op een normaal peil te krijgen zou het enkele weken goed moeten regenen. De drinkwatervoorraad is volgens de Vlaamse Milieumaatschappij voorlopig niet bedreigd. (
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Kindt

  Sinds wanneer heeft een Provincie-Gouverneur medezeggenschap in het beleid van Limburg? Hoog tijd dat die Provincieraden afgeschaft worden.

 • Cor Dierckx

  Er is nog water zat ik zie het aan bouwwerken nog overal oppompen en in de riolen verdwijnen.

 • Peter Janssen

  Stug ons blaaskes blíjven wijsmaken, hé? En morgen regent het en loopt half belgië onder water! Stop er toch mee, bij elke poging wordt het steeds belachelijker en nu regent het hier, onnozelaars.Van droogte is nog heel lang geen enkele sprake, ga eens kijken in de sahara: dáár is er droogte!

 • Paul Verbeeck

  En die miljoenen liters grondwater die in de Limburg dagelijks worden opgepompt, waarvan sprake was vorig jaar, worden deze nog steeds gewoon geloosd?

 • Frank Joos

  Dat ze eens een ontziltingsfabriek zetten aan de kust i.p.v. al die appartementen. Zal met de tijd toch moeten gebeuren. Maar altijd wachten tot het TE LAAT is is hier de gewoonte. GEEN GELD.