Oppervlakte aan gekapte bomen en struiken langs Vlaamse wegen verdubbeld in afgelopen vijf jaar

Illustratiefoto.
Legrève Illustratiefoto.
In de periode 2017-2018 werd in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer op een totale oppervlakte van 118,34 hectare bomen en struiken gekapt langs snel- en gewestwegen in Vlaanderen. Dat is meer dan het dubbele van de 51,78 hectare in 2013-2014. 

In 2014-2015 werd 77,82 hectare gekapt, in 2015-2016 107,96 hectare en in 2016-2017 109,49 hectare. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op een schriftelijke vraag van Peter Van Rompuy (CD&V).

Het gaat om hakhoutbeheer waarbij de bomen en struiken niet volledig verwijderd worden, maar afgezaagd. Uit de stompen komen in het volgend groeiseizoen terug nieuwe scheuten tevoorschijn waarna enkele jaren later een meer gesloten groenscherm ontstaat dan voordien. 

"Zonder ingrijpen zou de begroeiing onderaan volledig verdwijnen en zou het groenscherm onvolledig zijn", aldus Weyts.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • nancy dejonge

  Wettelijk moet aan kapvergunning aangevraagd worden ! En aangekondigd worden! Wie zag daarvan iets ???? Doe dit maar eens in je eigen tui ! .. Je mag dan al snel een geldboete verwachten ! Maar politici mogen de wet naast zich leggen!

 • Eric Vanovermeire

  Wat sommigen niet beseffen is dat die struiken onderaan al vaak een erg dikke stam hebben. Ze werden wel terug gesnoeid in de hoogte in het verleden maar de onderstam bleef dikker worden. Als je daar bij een ongeval tegen terechtkomt is het niet zomaar effe de struiken in. Dus ook de verkeersveiligheid en dus de vergevingsgezinde infrastructuur varen er wel bij.

 • Gerry Cle

  Zou onze minister niet weten dat ook onder en tussen de bomen een groenscherm perfect kan groeien.

 • Jules Huy

  Vroeger stonden er in elke straat bomen....ze moesten wijken voor de auto's....(te gevaarlijk voor aanrijdingen)...nu staan er auto's i.p.v. bomen....een stuk veiliger...!!!!!???

 • mieke vermeulen

  Er zullen minder en minder bomen zijn , daar is geen plaats meer voor Belgie zo n piepklein landje met 11 miljoen inwoners , moest het van de groenen afhangen zouden er geen bossen en bomen meer zijn dan zouden we al met 20 miljoen zijn in ons piepkleine landje Belgie , de groenen beseffen nog altijd niet dat ieder mens vervuild .