Opperklimaatspijbelaar Anuna De Wever heeft diploma

Anuna De Wever tijdens een van de spijbelmarsen van 'Youth For Climate’
BELGA Anuna De Wever tijdens een van de spijbelmarsen van 'Youth For Climate’
Spijbelen, het hoeft niet nefast te zijn voor een diploma. Klimaatspijbelaar nummer één, Anuna De Wever (18), slaagde met glans in haar laatste jaar Humane Wetenschappen. “A-attest! Zoals ik altijd heb gezegd: het klimaatspijbelen heeft totáál geen invloed op de studieresultaten.”

Na de lessen en examens zijn voor de leerlingen uit het secundair onderwijs nu ook de deliberaties achter de rug. Smartschool of een berichtje van de school brengen het verdict: geslaagd, of niet. “Ik kreeg vanmiddag alvast goed nieuws”, zegt Anuna De Wever, de bezielster van de Belgische spijbelmarsen voor het klimaat dit voorjaar. “Vaarwel Atheneum van Mortsel dus.” Ook tweelingzus Luka mag dat zeggen. “Maar ik ben ervan overtuigd: ook de andere klimaatspijbelaars hebben hun verantwoordelijkheid genomen en hun schoolwerk gedaan. En als het ondanks die hectische maanden zelfs mij is gelukt…”, knipoogt de klimaatactiviste. 

Anuna De Wever
Photo by Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews Anuna De Wever

Nooit één vrijstelling gekregen

Anuna De Wever

“Hoeveel lesuren ik uiteindelijk heb gemist? Totaal geen idee, maar het waren er veel. Mijn mening: jongeren moeten ook dingen leren buiten de schoolbanken: door te doen, en dingen mee te maken. Dus niet alleen door naar leerkrachten te zitten luisteren.” De Wever benadrukt wel dat ze steeds alle testen aflegde, en alle taken heeft moeten maken. “Nergens heb ik een vrijstelling voor gekregen. Kwestie van het schoolwerk bij te houden natuurlijk: met hulp van de leerlingenbegeleiding, en de vrienden die hun notities hebben gedeeld.” 

En wat nu? “Eindelijk gaan studeren. ‘Social Sciences’ aan de VUB. Dat is ‘Politieke en Sociale Wetenschappen’, maar dan internationaler. De internationale politiek boeit me.” Voor mede-activiste Kyra Gantois is er nog geen studieresultaat bekend.

Kyra Gantois en Anuna De Wever
Photo News Kyra Gantois en Anuna De Wever129 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Saskia Vanhecke

  In mijn ogen heeft Anuna haar diploma niet verdient, sorry. Het enige wat ze bewezen heeft is dat je door veel te spijbelen ook je diploma kan halen? Waarom heeft ze nooit een opkomst in het weekend gedaan? Schrik dat er zoveel mensen niet zouden komen? Alle andere die hart gewerkt hebben om een welverdiende diploma te halen, proficiat

 • Andy Staelens

  Nu wordt het pas duidelijk hoe sterk de daling van kwaliteit Belgisch onderwijs is geworden. En het blijft maar dalen. Binnenkort nog maar eens een lading gastarbeiders invoeren? De jobkes hier gaan niet meer kunnen ingevuld worden wegens onkunde en grote domheid.

 • Vaneylen Pierre

  Als het onderwijzend personeel de kinderen verplicht mee te gaan spijpelen, kan de neutraliteit van deze mensen sterk in twijfel worden getrokken. Bovendien ge moest maar eens iemand buizen die zo sterk in de actualiteit staat.

 • Werner Buydens

  Anuna Wat jij bereikt hebt in enkele maanden kan geen enkele politicus nadoen. Bedankt voor de goede verkiezingsuitslagen in Vlaanderen !!!

 • Lot Claeys

  Wat schrijft zij? ... met hulp van de leerlingenbegeleiding, en de vrienden die hun notities hebben gedeeld... Dus met extra kosten voor de belastingbetaler en terend op het zweet van dezen die plichtsgetrouw de lessen volgden. Zo jong, en reeds goed bedreven in de knepen van het links profitariaat!