Opnieuw wetsvoorstel N-VA om dotatie Laurent te schrappen

UNKNOWN
In een reactie op de omstreden reis van prins Laurent naar Congo (DRC) herhalen N-VA en LDD hun pleidooi om te snoeien in de dotaties voor het koningshuis. Voor LDD is de kwestie "het zoveelste bewijs dat de jongste telg van de Saksen-Coburgs de staat alleen nadeel berokkent of in een slecht daglicht stelt". Ook N-VA vindt niet dat de belastingbetaler moet blijven opdraaien voor "de fratsen van Laurent". SP.a en Open VLD vinden eveneens dat over de dotaties moet worden gepraat. Prins Laurent zelf begrijpt alle beroering niet. Volgens zijn advocaat ging het gewoon om een privéreis met aandacht voor de ontbossing in het land.

Volgens N-VA bedroeg de dotatie van het parlement aan koning Albert vorig jaar 10,6 miljoen euro, terwijl Laurent en Astrid elk op zo'n 300.000 euro konden rekenen. Kroonprins Filip ontving 936.000 euro, terwijl koningin Fabiola 1,4 miljoen op haar rekening zag verschijnen.

"Exuberant", reageert N-VA-Kamerlid Theo Francken. Zijn partij heeft haar wetsvoorstel opnieuw ingediend dat de dotaties aan de koninklijke familie grondig dooreen schudt. Zo beperkt het de dotaties tot de leden met een "vertegenwoordigende taak", dus de koning, de weduwe/weduwnaar en de troonopvolger vanaf 18 jaar. Hun bezoldiging zou vergelijkbaar worden met respectievelijk die van de premier en de gewone ministers.

Parlementaire controle
Naast de persoonlijke vergoedingen voorziet het N-VA-voorstel een civiele lijst met alle werk- en representatiekosten. De kosten die nu nog verspreid zitten over de begrotingen van de verschillende overheidsdiensten komen allemaal op de civiele lijst, verduidelijkt Francken. Die lijst komt bovendien onder parlementaire controle en moet "zoals alle begrotingsuitgaven" een verantwoording krijgen.

Het was CD&V-vicepremier Steven Vanackere die het debat over de dotatie van Laurent met zijn omstreden bezoek aan Congo (DRC) heeft aangewakkerd. De toon werd vanmorgen gezet in het radioprogramma De Ochtend. "Als hij verlost wil worden van de officiële kant van zijn leven, dan moeten we daar toch eens naar kijken." Het debat ligt in elk geval op tafel, aldus de christendemocraat.
 
Prins Laurent trok onlangs naar Congo, ondanks het uitdrukkelijk verzoek van het paleis en de regering om dat niet te doen. Premier Yves Leterme vroeg de prins zelfs schriftelijk om de reis uit te stellen. Dat Laurent al die opmerkingen in de wind sloeg, doet het debat over zijn dotatie weer oplaaien. "We zullen daar in de komende dagen en weken ongetwijfeld nog dieper op in gaan", liet Vanackere alvast weten.

Ontbossing
Prins Laurent zelf begrijpt de beroering niet. Volgens zijn advocaat ging het gewoon om een privéreis met aandacht voor de ontbossing in Congo. Dergelijke reizen maakte hij in het verleden meermaals.

De relatie tussen België en de voormalige kolonie Congo ligt erg gevoelig. Of de prins tijdens zijn reis ook Congolese politici heeft gesproken, is nog niet duidelijk.

Laurent komt regelmatig in opspraak. Onlangs nog raakte hij zijn rijbewijs kwijt wegens het aan zijn laars lappen van de maximumsnelheid. De prins was enkele jaren terug ook betrokken bij een fraude-affaire in de marine. (anp/belga/adb/adha)