Opnieuw verdachte vrijgelaten in dossier van boot met anderhalve ton cocaïne

De Bounty 2, de vissersboot waarin de drugs werd aangetroffen.
Frits Olinga-Delfzijl De Bounty 2, de vissersboot waarin de drugs werd aangetroffen.
In de zaak van een boot met anderhalve ton cocaïne heeft de correctionele rechtbank van Brugge een verdachte onder elektronisch toezicht vrijgelaten. Enkel Oostendenaar N.H. (57) zit nog in de cel. De drugs werden in juni 2017 aangetroffen en hebben een straatwaarde van 225 miljoen euro.

De drugsvangst kaderde in een lopend gerechtelijk onderzoek naar een drugstrafiek vanuit Zuid-Amerika. In dat onderzoek hielden de speurders een hele tijd een vissersboot aan de Hendrik Baelskaai in Oostende in de gaten. Na de inbeslagname werd de Bounty 2 in Zeebrugge grondig onderzocht door de politie. Anderhalve ton onversneden cocaïne bleek verstopt te zitten in een soort dubbele bodem.

De Nederlander M.V.R. en Oostendenaar N.H., die gespecialiseerd is in het kopen en verkopen van boten, worden ervan verdacht de leiders te zijn van de bende. Vier verdachten werden eind juni 2017 aangehouden. In totaal moeten acht Nederlanders, twee Polen en twee Oostendenaars zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden.

Het eigenlijke proces gaat pas op 26 november van start, waardoor meerdere beklaagden om hun vrijlating vroegen. 

M.V.R. werd als eerste onder voorwaarden vrijgelaten door de Gentse KI. Vorige week besliste de KI dat ook P.R. op borg de gevangenis mocht verlaten. De correctionele rechtbank wilde N.H. onder elektronisch toezicht vrijlaten, maar na beroep van het parket werd die beslissing door de KI teruggedraaid.

Vanmiddag vroeg meester Mieke Byttebier met succes om de vrijlating van H.V.D.H., die de Bounty 2 van Kaapverdië naar Oostende heeft gevaren. De Nederlander uit Bredene mag de gevangenis met een enkelband verlaten. Het parket heeft geen beroep aangetekend tegen die beslissing.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Lemmens

  Drugs en vrijgelaten, dat moet België zijn. Vandaar waarschijnlijk dat de drugsmaffia zo goed draait in Antwerpen.

 • Fernand Beaumonde

  1500kg is 15.000.000gram x 2 (versnijden) x50€ per gram = 150.000.000 straatwaarde! Verre van 225.000.000

 • Dirk Bytebier

  In België kan je van niks meer verschieten .

 • william anthuenis

  Zolang wij met een generatie rechters blijven zitten die systematisch de kant van de criminelen kiezen, blijft het dweilen met de kraan open, natuurlijk.

 • Alain Maes

  Sukkelaars, maar de rechter denkt niet aan al het leed dat deze drugs gaan veroorzaken, weer ene van een ander planeet