Opnieuw uitstel voor vernieuwing enkelbanden

Illustratiebeeld
ANP XTRA Illustratiebeeld
De Vlaamse overheid slaagt er al vier jaar niet in om een firma aan te duiden om nieuwe enkelbanden te leveren. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) kondigt nu opnieuw een uitstel aan, tot eind dit jaar. Nochtans zijn de bestaande enkelbanden al lang verouderd. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Twee jaar geleden werden drie offertes ingediend, maar de procedure blijft vastlopen. Uiteindelijk beloofde Vandeurzen dat er deze zomer schot in de zaak zou komen. Maar uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) blijkt nu dat hij de zaak opnieuw uitstelt, tot eind dit jaar. 

“Complexe procedure”

Het Departement Welzijn van de Vlaamse overheid wijst er in een reactie aan Belga op dat het gaat om een vrij complexe procedure. “Dat gebeurt in cobeheer met de Franstalige en de Duitstalige gemeenschap, dus afstemming is noodzakelijk”, zegt woordvoerster Liesbeth Wyseur.

“We hebben de firma’s die een offerte hebben ingediend ook de mogelijkheid gegeven om hun offerte te vernieuwen. Daardoor moet het materiaal wel weer technisch getest worden”, zegt Wyseur nog. “Het is dus niet zo dat er niets gebeurt. De procedure loopt verder en wordt gewoon verlengd.”

Herstelling of vervanging

In afwachting van de nieuwe en modernere enkelbanden, blijven de oudere toestellen in gebruik. “Als er problemen met die enkelbanden opduiken, worden ze hersteld of vervangen.” 

Vorig jaar hebben in Vlaanderen bijna vierduizend gedetineerden een enkelband gedragen. Dagelijks staan ongeveer duizend mensen onder elektronisch toezicht.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Van Heurck

  Als er niets valt te graaien is het niet belangrijk zekers???

 • Annie Broeckx

  De steekpenningen komen ongeveer overeen,dus is het wachten tot er een firma toch iets meer geeft.

 • mark germanus

  Enkelband is niet nodig en uit den tijd.Een goede ketting met ijzeren bol (25 kg)volstaat al.Ze zullen niet ver lopen.

 • HUGO VERLOT

  Schort hun wedde op tot ze iets zinnigs verwezenlijken.

 • Jo Bosman

  Heel ons justitieel bestel is en puinhoop. Overvolle gevangenissen. Oorzaak : Overdreven straffen. Misbruik van het voorarrest. Onkunde in strafuitvoering. Honderden zieken die nog steeds opgesloten zitten in gevangenissen. Ook dat enkelband gedoe is een grote farce. In het buitenland moet men gevangenissen sluiten. Hier moet men wegens wanbeleid er bij bouwen.