Opnieuw redt militair leven van burger: "Hij wist perfect wat hij moest doen"

Ter illustratie.
Photo News Ter illustratie.
Opnieuw heeft een militair iemands leven gered. Een vrouw werd afgelopen zondag het slachtoffer van een hartaanval op 'La Batte' - de oudste en grootste markt van België, in Luik. In afwachting van de hulpdiensten diende de man de eerste zorgen toe. "Hij wist perfect wat hij moest doen", klinkt het. De vrouw is intussen aan de beterhand, de militair zal worden gehonoreerd.

Elke zondag strijken meer dan 500 kooplui neer op de linkeroever van de Maas, voor de grootste en oudste markt van België. Een drukte van jewelste dus, maar afgelopen zondag werd het gejoel overstemd door het geluid van een ziekenwagen. Een vrouw - leeftijd niet bekend - was er plots onwel geworden, een hartaanval klonk het. Toen de ambulance ter plaatse kwam, was een militair al druk in de weer geweest de dame te helpen.

De man, soldaat bij het 4de Bataljon Genie in Amay, hield, samen met enkele politieagenten, op de markt een oogje in het zeil - een maatregel die genomen werd na de terroristische aanslagen in ons land. Hij snelde onmiddellijk naar de vrouw toen die bewusteloos viel.

"Onze militair (de naam van de man werd niet bekendgemaakt omwille van veiligheidsredenen) is snel in actie gekomen en wist direct wat hem te doen stond: hij gaf de vrouw een hartmassage", vertelt luitenant-kolonel Thierry Walbrecq. "Het is een handeling die ze meekrijgen tijdens hun basisopleiding. Hij wist dus perfect wat hij moest doen. Ik heb hem al gefeliciteerd en zal hem ook eren. De man is intussen vertrokken op missie."

Intensieve zorg
De vrouw haalde het dus, maar werd wel in allerijl naar het ziekenhuis overgebracht waar ze enkele dagen op de dienst intensieve zorg moest doorbrengen. Momenteel is ze aan de beterhand. Of de militair al contact heeft opgenomen met de vrouw, is nog niet bekend.

Op woensdag 25 januari hadden vier militairen ook al medische assistentie verleend aan een man die op de luchthaven van Zaventem plots onwel was geworden. Ook zij werden toen gefeliciteerd voor hun snelle en professionele tussenkomst.

Liège: le geste héroïque du soldat amaytois sur la Batte