Opnieuw oud-speurder Bende van Nijvel aangehouden: “Ik denk dat het crimineel milieu schrik krijgt”

Zoeken naar wapens in het kanaal Brussel-Charleroi in Ronquires.
RV Zoeken naar wapens in het kanaal Brussel-Charleroi in Ronquires.
In het onderzoek naar de Bende van Nijvel is ook François A., een 70-jarig ex-lid van de BOB uit Halle, aangehouden door de onderzoeksrechter in Charleroi. Dat bevestigt het federaal parket. Slachtoffer David Van de Steen reageert “hoopvol maar voorzichtig”. “Er zijn heilige huisjes aan het sneuvelen in het onderzoek naar het onderzoek. Ik denk dat er binnen het crimineel milieu mensen schrik aan het krijgen zijn.”

Vorige week werd de voormalige speurder van de Delta-cel, Philippe V., al aangehouden. Philippe V. wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een mogelijke manipulatie van het onderzoek rond de vondsten in het kanaal van Ronquières in november 1986. Ook François A., die deel uitmaakte van de Waalse onderzoekscel, wordt daarvan verdacht.

Tipgever

De 70-jarige A. werd gisterenavond door de onderzoeksrechter aangehouden. Net als V. is hij in verdenking gesteld omdat hij als lid van een politiedienst informatie zou achtergehouden hebben en wegens deelname aan een vereniging van misdadigers, met het oogmerk om misdrijven te plegen. Voor beiden betekent dat niet dat ze verdacht worden van lidmaatschap van de Bende van Nijvel. 

De huidige speurders denken dat V. of A. een tipgever had, die mogelijk meer weet over de Bende van Nijvel.

“Duistere contacten”

Bende-slachtoffer David Van de Steen, die bij de overval op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985 zijn ouders en zus verloor, stelt in een reactie op de aanhouding dat er de voorbije maanden veel gesprekken zijn geweest tussen de oude en nieuwe speurders. “De cel Delta is altijd achter V. blijven staan, maar over A. wordt gezegd dat hij duistere contacten had. Ik denk dat er binnen het crimineel milieu mensen schrik aan het krijgen zijn. Misschien komt men via de man op het goede spoor terecht.” 

Van de Steen vraagt zich af op basis van welke info de piste van manipulatie opnieuw actueel werd. “De piste is niet nieuw en zes, zeven jaar geleden dacht men al de oplossing gevonden te hebben. Ik blijf voorzichtig, we zijn al te veel teleurgesteld geweest.” 

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Waarover gaat het juist?

In de zwaaikom in Ronquières werden op 6 november 1986 zakken ontdekt met bewijsmateriaal. Er werden een kogelwerend vest, een pistool dat van een agent was gestolen, en munitie aangetroffen. De vondst werd gedaan door de Delta-cel onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch, nadat Waalse speurders bij een eerdere speuractie een jaar ervoor niets hadden gevonden.

Maar een onderzoek van de bewijsstukken, door de onderzoeksrechter gevraagd in 2009, toonde aan dat de gevonden voorwerpen, die nog in goede staat waren, pas kort voor de vondst in het water waren gegooid. Het federaal parket stelt dat de zakken “niet langer dan 24 of 48 uur” in het water lagen.

De zwaaikom van het kanaal Brussel-Charleroi in Ronquières.
VTM De zwaaikom van het kanaal Brussel-Charleroi in Ronquières.

Philippe V. verklaarde in 1997 in het parlement aan de Tweede Bendecommissie dat hij een aantal pv’s herbekeken had, waaruit bleek dat de zwaaikom de eerste keer op een amateuristische manier doorzocht was. V. stelde later dat hij het bewuste proces-verbaal kreeg van François A. Die ontkende eerst dat hij het pv overmaakte, maar gaf dat later wel toe tijdens een confrontatie. De speurders willen klaarheid krijgen of A. de man was met de informant, en of hij mogelijk V. gebruikte om opnieuw te laten duiken.

Tussen V. en A. waren er ten tijde van het bende-onderzoek in de jaren 80 al regelmatige contacten, maar tussen de cel Delta en de Waalse speurders waren er conflicten over de aanpak van het onderzoek. Volgens de eerdere verklaringen van de ex-speurders heeft François A. zonder medeweten van zijn oversten het pv gekopieerd, en dan in een café in Brussel aan Philippe V. bezorgd. Die manier van werken zou nodig geweest zijn wegens de concurrentie tussen de speurdersteams in Vlaanderen en Wallonië.

Nieuwe confrontatie

Het is niet duidelijk of V. en A. in hun recente verhoren bij die verklaringen gebleven zijn, maar volgens hun advocaten ontkennen ze de beschuldigingen van manipulatie. Mogelijk zullen de ex-speurders opnieuw met elkaar geconfronteerd worden. 

Archiefbeeld van een mars in Aalst in november voor de slachtoffers van de Bende van Nijvel.
BELGA Archiefbeeld van een mars in Aalst in november voor de slachtoffers van de Bende van Nijvel.41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis Heyens

  Ik denk dat het crimineel milieu schrik krijgt ... zeker omdat ze zichzelf zouden verraden door hun onbedaarlijke lachbuien niet onder controle te kunnen houden. Kom jongens, heilige huisjes in het Belgische gerecht ... er worden er dagelijks meer bijgebouwd dan dat er jaarlijks afgebroken worden. Ons kent Ons en de rest moet zwijgen !

 • Dirk Van Den Bossche

  Ik denk dat Albert er tussen zit , want die durft geen DNA afgeven

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Van in het begin zit de politiek hier achter. Onze politici hebben destijds het onderzoek gedwarsboomd.

 • Urban Vyaas

  A.(Charleroi) Heeft een PV met informatie bezorgd aan V. (Delta), maar V. zit in de gevangenis omdat hij als gevolg daarvan een duikoperatie liet uitvoeren. Nu wil men A. de naam van zijn (dode?) tipgever laten ophoesten. Waarom zit V. dan in de gevangenis en niet A.???

 • Fons Casteels

  Ik deel de mening van Patrick Vandeputte. Een politiespeurder die te goeder trouw het dossier wilde vooruit helpen, maar die tegelijk zijn tipgever wilde beschermen, wordt nu opgesloten omdat men hoopt dat hij de naam van zijn tipgever gaat klikken. Nochtans weet de onderzoeksrechter heel goed dat die tipgever zelf geen Bende-lid was (want anders was er kans dat hij zichzelf erin zou luizen).