Opnieuw minder geboortes in Vlaanderen

Archiefbeeld.
thinkstock Archiefbeeld.
Het aantal geboortes is in Vlaanderen vorig jaar opnieuw gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE), dat elk jaar in samenwerking met het Agentschap Zorg en Gezondheid het totale aantal verlossingen binnen de 64 materniteiten publiceert. Vorig jaar vonden 62.642 verlossingen plaats, of 2 procent minder dan in 2016 (63.899).

Het aantal geboortes daalde al voor het zesde jaar op rij. In 2012 werden nog 66.965 baby's geboren, of 4 procent meer dan in 2017. "De geboortecijfers blijven vooral dalen omdat het aantal vrouwen geboren in de jaren 1985 tot 1988 lager lag dan pakweg tien jaar eerder, dus dat er minder vrouwen zijn die nu 28 à 32 jaar oud zijn", aldus professor Hendrik Cammu, woordvoerder van het SPE.

Daling sterkst in Limburg en West-Vlaanderen

Het aantal verlossingen daalde in 2017 in alle provincies: Antwerpen (-1.2 procent), Vlaams-Brabant (-1.5 procent), Limburg (-3.9 procent), Oost-Vlaanderen (-0.6 procent) en West-Vlaanderen (-4.1 procent). "Het is logisch dat jonge mensen verhuizen naar streken waar meer industrie is, en die vind je in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. We zien daar dan ook geen sterke daling van het aantal geboortes", legt Cammu uit. "Veel jonge mensen trekken weg uit Limburg en West-Vlaanderen", waar de daling dan ook veel sterker is. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Etienne Vanhoegaerden

  Is goed daar we toch met over bevolking zitten

 • Rosa Cockx

  Niet verwonderlijk in wat voor wereld zetten we die neer? Toekomst nul. Werken voor de rijken aan een aalmoes, zicht op pensioen niks ,werken tot je erbij neervalt.

 • Steve Dewaele

  Dit onderzoek is dan nog niet echt gedetailleerd!

 • roland peeters

  Gaan die onderzoekers naar dezelfde school als de Nederlanders ?Om 12 uur nieuws in Nederland,minder geboortes,om17uur in België,minder geboortes.

 • Johny Lapeire

  Toen ik naar school ging waren er rond de 10.000.000 inwoners in België, tegenwoordig reeds meer dan 11.000.000 wij hadden nog ruimte om te spelen, nu is alles verwoest door beton asfalt verkeer en overbevolkt, niet wijst er op dat er nog meer moet gefokt worden.