Opnieuw minder bezoekers voor Antwerpse Boekenbeurs

Klaas De Scheirder
De Boekenbeurs in Antwerp Expo heeft de voorbije twee weken in totaal ruim 137.000 bezoekers gelokt. Dat heeft organisator Boek.be bekendgemaakt op de slotdag. Het bezoekersaantal is daarmee opnieuw gedaald, want in 2017 kwamen er nog 143.000 boekenliefhebbers langs.

"We dachten in lijn met vorig jaar te kunnen eindigen omdat 11 november als slotdag traditioneel de meest bezochte dag is, maar dit jaar was die ietwat atypisch met 11.000 bezoekers", zegt Alexis Dragonetti, gedelegeerd bestuurder van Boek.be. 

De “nieuwe” drukste dag was 2 november, met 18.000 bezoekers. De Boekenbeurs was aan zijn 82ste editie toe en ondergaat momenteel een vernieuwingsoperatie die nog drie jaar zal duren. Voorlopig heeft die dus nog geen positieve kentering gebracht op het vlak van volkstoeloop. “Er zijn nog werkpunten, maar we zijn toch tevreden”, zegt Dragonetti. “Het was aangenaam vertoeven op de Boekenbeurs en de kwaliteit van de standen en podia was opmerkelijk. Die podia zijn ook sterk bezocht. Volgend jaar zal Hal 4 een derde groter zijn en daar willen we gebruik van maken om nog meer in optimale omstandigheden internationale gasten te ontvangen, met zelfs een of twee van wereldformaat.”

De Boekenbeurs krijgt voor die volgende editie ook een bijkomende partner in de vorm van het Antwerpse Havenbedrijf. Hoe dat precies zal worden ingevuld, wordt nog bekeken. “Een culturele en een economische speler gaan hier spreekwoordelijke muurtjes proberen neer te halen”, stelt Jacques Vandermeiren, CEO van het Havenbedrijf. “De editie van 2019 zal dus wat meer referenties naar water en havens tellen, maar omgekeerd zullen boeken ook opduiken in het straat- en havenbeeld.”

In 2016 kreeg de Boekenbeurs nog 150.000 bezoekers over de vloer, in 2015 153.000, in 2014 154.000 en 2013 zo’n 155.000. In 2012 kwamen er nog 170.000 mensen naar de hoogmis van het boek, in 2011 168.000. Het absolute bezoekersrecord dateert van 2010 met 184.000.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Heb geen tijd om naar evenementen te gaan om gezien te worden. Ik lees boeken.

 • peter colson

  Auto's worden in steden verboden. Je moet ook nog natrekken of je in de LEZ mag. Het OV een alternatief? 4 personen gent-Antwerpen, dat is 10 euro per persoon enkel rit. Meteen 80 euro kwijt om even over en weer te rijden. 40 euro inkom en dan nog 12 euro voor de tram HT. Totaalprijs 132 euro en dan heb je nog geen boek gezien of iets gedronken. Dan maar snuisteren op het internet met een veel groter aanbod.

 • Patrick Van Bogaert

  Met een inkomprijs van 10 euro krijg je dat...

 • JAN krommentak

  10 Euro inkom om een boek te kopen ? en onze nieuwe generatie heeft duidelijk geen interesse .

 • Peter Simons

  Welke onnozelaar betaald nu inkom; parking, vestiaire, ect, om dan nog een dure boek te kopen om dan nog aan te schuiven om een krabbel te krijgen ? Ik ben ingeschreven in de bibliotheek van mijn gemeente en kan zoveel boeken lezen als ik wil, voor bijna niets !