Opnieuw kinderen uit IS-gebied op weg naar België

Archiefbeeld. Vrouwen en kinderen op de vlucht na de val van het IS-kalifaat.
AFP Archiefbeeld. Vrouwen en kinderen op de vlucht na de val van het IS-kalifaat.
Het Agentschap Jongerenwelzijn heeft opnieuw melding gekregen dat er één of meerdere kinderen uit IS-gebied op weg zijn naar België. Dat antwoordde Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in het parlement op een vraag van Nadia Sminate (N-VA). Een datum van terugkeer is er nog niet. In een reactie na de parlementszitting verduidelijkt het kabinet dat het om een geval gaat waarover eerder al werd bericht in de media.

Begin februari kwamen de twee dochtertjes van een Limburgse IS-strijdster naar België. De vrouw was eind 2017 met haar kinderen uit Syrië gevlucht en werd in Turkije tot tien jaar cel veroordeeld. De vader was in Syrië om het leven gekomen, dus zaten de kinderen een jaar met hun moeder in de gevangenis. Hun grootmoeder ijverde voor een terugkeer van de kinderen en kreeg eind 2018 toestemming van de Belgische regering. Zij vangt de kinderen nu op in ons land.

Volgens Vandeurzen ging het om het tweede geval waarvan het agentschap Jongerenwelzijn op de hoogte werd gesteld door OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse. Intussen werd Vlaanderen ingelicht over een derde nakende terugkeer. "Hiervoor worden de nodige voorbereidingen getroffen, maar er is nog geen concrete datum van terugkeer", aldus Vandeurzen.

Hulpverlening

De afspraak is dat er in Vlaanderen voor elke terugkerende minderjarige een rondetafel wordt georganiseerd, met het onderwijs, de psychiatrie en alle andere mogelijke betrokkenen. Daar moet dan een hulpverleningstraject worden opgesteld. Voor de nakende terugkeer zal dat overleg worden georganiseerd als de kinderen in België zijn, maar ook voor de kinderen die in februari toekwamen moet de rondetafel nog plaatsvinden, zei de minister in het parlement. 

Het kabinet-Vandeurzen verduidelijkt na de zitting dat de vergadering intussen toch al heeft plaatsgevonden. De minister baseerde zich in het parlement op verouderde informatie. 

Bekijk ook:
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • birgit vanderest

  @petro gonzalez, ok, rechters zullen beslissen, juist. Maar die kinderen hebben haat met de paplepel binnen gekregen. Een hele goede begeleiding moet er zijn voor die kinderen, en daar wringt het schoentje. Ik en veel belgen met mij weten dat Belgie dat niet aankan. Dat is wat jan u wil zeggen. Die kinderen kunnen er inderdaad niet aan doen aan de stommiteiten van hun ouders. Maar je moet effekes verder durven kijken dan je neus lang is.

 • marina bril

  Pedro gonzalez wordt eens wakker

 • Pedro Gonzalez

  Jan van Leive. Daar zullen de rechters over beslissen. Dat wordt een hele klus want wie heeft wat gedaan en een andere niet. Dat zal moeilijk te achterhalen zijn. Maar daar hebben de kinderen en vaak zelfs de vrouwen, die meestal niets te zeggen hadden, geen schuld aan. Arme doetjes van kinderen toch. Zelfs zonder moeders bestaat er nog iets als pleeggezinnen, hier of in het buitenland, met eventueel opheffing van het ouderschap. Die ze nooit meer terug zien.

 • Marc Baeyens

  De moslim-partij cD&v moet nog voor de verkiezingen zo veel mogelijk scoren bij haar tweede achterban.

 • Nikolaas Bouman

  Goed idee om deze kinderen permanent te gaan begeleiden, maar in België zal van die begeleiding niet veel terecht komen, want dit land zelf is bijna onbestuurbaar. Hier komt niks van de grond!