Opnieuw interne onderzoeken naar onregelmatigheden bij Van Gansewinkel

EPA
Enkele maanden na het ontslag van twee vuilnismannen van Van Gansewinkel die gesjoemeld zouden hebben bij afvalophaling in Leuven, heeft het bedrijf opnieuw zeven medewerkers ontslagen voor diverse inbreuken. Van Gansewinkel bevestigt dat er verschillende nieuwe onderzoeken opgestart zijn naar onregelmatigheden van werknemers.

Twee afvalophalers van de Vilvoordse afdeling van Van Gansewinkel zouden betrapt zijn toen ze afweken van hun route om in een straatje in Ganshoren afvalzakken op te halen van familieleden of kennissen. In het sorteercentrum in Puurs was dan weer op camerabeelden te zien hoe vier arbeiders namaaksigaretten uit een container haalden om ze mee naar huis te nemen en vermoedelijk door te verkopen. In Ronse tot slot zou een werknemer persoonlijk afval meegenomen hebben naar de bedrijfssite en daar gedumpt hebben.

Van Gansewinkel wil niet ingaan op de onregelmatigheden, aangezien ze nog volop onderzocht worden. Het bedrijf benadrukt wel dat het om uiteenlopende gevallen gaat en er dus geen sprake lijkt van een systematisch probleem. "Wel is het zo dat we een absolute nultolerantie hanteren op het vlak van diefstal en gesjoemel, maar ook bijvoorbeeld alcohol, drugs en het aannemen van geschenken of fooien", zegt communications manager Marisa Tondat. "We steken veel energie in opleiding en sensibilisering op dat vlak, dus onze mensen zijn zich daarvan bewust."

Tondat geeft verder aan dat de inbreuken mogelijk nu aan het licht kwamen omdat het personeel extra waakzaam geworden is voor onregelmatigheden door collega's na de gebeurtenissen in Leuven. Daar zouden twee vuilnismannen zich hebben laten betalen door zelfstandigen om ook hun afval op te halen zonder dat deze laatste een contract hadden met Van Gansewinkel.