Opnieuw illegale arbeiders aangetroffen op werf van Google in Henegouwen

Google bouwde in 2015 al een datacenter in Baudour (Henegouwen).
BELGA Google bouwde in 2015 al een datacenter in Baudour (Henegouwen).
De sociale inspectie heeft bij een nieuwe inspectie op een werf van internetgigant Google in Baudour, in de provincie Henegouwen, 227 illegale arbeiders aangetroffen. Dat meldt de Franstalige openbare omroep RTBF en het Arbeidsauditoraat bevestigt de feiten. Begin november en op 21 november werden op dezelfde werf verschillende inbreuken op de sociale wetgeving vastgesteld.

Google bouwt in Baudour een nieuw datacenter. Ook deze week bracht de sociale inspectie een bezoek aan de werf. Bij een nieuwe inspectie troffen de arbeidsinspecteurs liefst 227 illegale arbeiders aan. De opdrachtgever zou een onderaannemer uit Groot-Brittannië zijn die vooral Roemeense, Bulgaarse, Britse en Hongaarse arbeiders illegaal tewerkstelt.

"Die arbeiders zijn niet aangegeven als werkenden, niet in hun eigen land en niet bij de RSZ in België", zegt het Arbeidsauditoraat.

Het was al de derde inspectie van de werf. Begin november en op 21 november werden ook al 105 illegale arbeiders aangetroffen. De betrokken firma's, veelal bedrijven uit Groot-Brittannië, riskeren boetes van 480.000 tot 4,8 miljoen euro.

 Net als bij de vorige actie op dezelfde werf, legt Google de verantwoordelijkheid bij zijn aannemer. “We hebben ISG, de belangrijkste bouwaannemer die verantwoordelijk is voor alle werknemers ter plaatse, de opdracht gegeven om volledig mee te werken met de sociale inspectie en om eventuele zorgwekkende situaties zo snel mogelijk te verhelpen”, zegt het bedrijf. “Google hanteert een strikte gedragscode voor alle leveranciers, die bij wijze van contract gebonden zijn aan alle toepasbare plaatselijke wetten en regels. We vinden het belangrijk dat orde op zaken wordt gesteld.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • johan de groote

    De Belgische staat moet de opdrachtgever hiervoor verantwoordelijk stellen, uiteindelijk is hij, door zijn grote gulzigheid, de oorzaak dat voor de goedkoopste werkkrachten gekozen wordt. Werf stilleggen.