Opnieuw hoge ozonconcentraties in de lucht, pas donderdag geleidelijk beter

De verwachte hoogste uurgemiddelde ozonconcentraties voor dinsdag 11 augustus 2020.
irceline.be De verwachte hoogste uurgemiddelde ozonconcentraties voor dinsdag 11 augustus 2020.
Er zijn gisteren opnieuw hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten. De Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht werd op 22 plaatsen overschreden. Ook voor vandaag (dinsdag 11 augustus) verwacht de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) dat de informatiedrempel zal worden overschreden in het noorden van het land. Pas donderdag 13 augustus zal de luchtkwaliteit geleidelijk weer verbeteren, aldus Ircel.

Gisteren werd de Europese informatiedrempel overschreden op 22 meetplaatsen: achttien in Vlaanderen, een in Brussel en drie in Wallonië. In Vlaanderen was het hoogste gemeten uurgemiddelde ozonconcentratie 236 microgram per kubieke meter lucht in Sint-Kruis-Winkel (Gent). In Brussel was dat 194 microgram per kubieke meter in Sint-Agatha-Berchem en in Wallonië 200 microgram per kubieke meter in Bergen.

Voor vandaag verwacht Ircel dat de ozonconcentraties opnieuw hoog zullen oplopen, door de opstapeling van luchtvervuiling de voorbije dagen in combinatie met de huidige weersomstandigheden. “Er worden overschrijdingen van de Europese informatiedrempel verwacht in het noorden van het land en mogelijks in het uiterste zuiden van het land. De overschrijdingen worden vooral verwacht waar het overwegend zonnig zal blijven”, aldus Ircel. 

Ook
woensdag wordt het opnieuw warm. Ircel verwacht opnieuw overschrijdingen van de informatiedrempel in het centrum en het noordwesten van het land.

Pas vanaf donderdag daalt het kwik wat en neemt de kans op onweersbuien toe. “Dit zorgt voor een geleidelijke verbetering van de luchtkwaliteit”, klinkt het. Volgens de weersvoorspellingen van het KMI zullen de temperaturen vrijdag verder dalen en wordt het wisselvallig weer met buien en onweer. Daardoor zullen de ozonconcentraties dalen en geleidelijk evolueren naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

Bij een overschrijding van de informatiedrempel wordt mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen en personen met ademhalingsproblemen), aangeraden om geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen. Intensief sporten valt dus af te raden.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • oswald billiet

    Eigenlijk is de hoge concentratie van ozon, vooral aan zee, een weldaad voor wie ontvankelijk is voor de covid. Ozon vernietigt in de lucht bacteriën en ook virussen.

  • Philip Depraetere

    En hoe is het met het fijn stof, we horen er niets meer van.