Opnieuw geval van gaybashing in Antwerpen? "Ze trokken mijn schouder uit de kom"

BELGA
Opnieuw is er blind geweld gepleegd tegen een homoseksueel in Antwerpen. Homohaters riepen de 39-jarige Noel "vuil janet" toe en vielen hem aan. Dat gebeurde uitgerekend tijdens de festiviteiten van de Antwerp Pride. Noels schouder raakte uit de kom en hij liep schaafwonden op, meldt Het Nieuwsblad. "Gaybashing behoort zeker tot de pistes, maar we moeten de feiten nog onderzoeken", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

De Antwerp Pride begon donderdag en houdt traditiegetrouw een grote parade op zaterdag. De politie schat dat tussen de 60.000 en 90.000 mensen deelnamen aan de bonte optocht, de organisatie houdt het op 90.000 tot 100.000.  Alleszins een succes.

"Ik ben zeer blij met de opkomst. We organiseren vanuit de holebi- en transgendergemeenschap een feest voor alle Antwerpenaren", zei Antwerp Pride-woordvoerder Wilfried Eetezonne. "We zijn dankbaar voor de diversiteit die er is en reiken de hand naar andere gemeenschappen."

"Ontoelaatbaar"
Toch werd het feest ook ontsierd door waarschijnlijk nog maar eens een geval van gaybashing. Slachtoffer was de 39-jarige Noel, weet Het Nieuwsblad. Hij werd hardhandig aangepakt in de nasleep van de party Roof of Love. 

Noel getuigt in de krant dat er minstens twee aanvallers waren. "Ze riepen dat ik een vuil janet was en sloegen me tegen de grond." De homohaters trokken zijn schouder uit de kom en probeerden hem te beroven. Toen omstanders zich moeiden, dropen ze af. Noel zelf werd naar het ziekenhuis overgebracht voor verzorging. Hij vindt dit geweld, dat uitgerekend plaatsvond tijdens de Antwerp Pride, "ontoelaatbaar".

"Intern liep er campagne"
"Gaybashing behoort zeker tot de pistes maar we moeten de feiten nog onderzoeken", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. "Onze collega's zijn getraind in het detecteren van mogelijke signalen die wijzen op gaybashing, intern liep er een campagne zodat iedereen er alert voor is. De man was te aangedaan om een verklaring af te leggen, dus hebben de collega's hem gezegd dat hij daarvoor later mag langskomen."

Het slachtoffer heeft zijn belager(s) niet gezien, want hij werd in de rug aangevallen. "We zullen er alles aan doen om deze strafbare feiten trachten uit te klaren", besluit Bruyns.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stephen Lamon

  welke marginale opgefokte oen slaat nu gewoon voor de fun iemand in elkaar ??? > oppakken dat straattuig dat aan gaybadhing doet en strenge straffen geven

 • Roos Desreveaux

  mijnheer jakobs, iedereen mag nu zich uiten hoe hij zich voelt, en die mensen berokkenen zeker geen last in onze maatschappij wat er van bepaalde geloofsgroepen niet kan gezegd worden. Leer iedereen aanvaarden hoe men is.

 • Bert Boedts

  mijnheer jakobs ,omdat er nu zoveel zijn is gewoon om het feit dat men mag zijn wie men wil , kijk es in de geschiedenisboeken naar grote namen ,in de variete wereld ,waarom waren er vroeger zoveel pastoor-pedo's omdat er niet mocht van gepraat worden , en ikee ben ook al in de 60 hoor ,maar ben ni blijven hangen in de middeleeuwen

 • Randy Van Buggenhout

  Als er 'vuil jeannet' wordt geroepen lijkt het mij niet dat er moet worden getwijfeld aan gaybashing. Om tot die conclusie te komen heb je geen interne opleidingscampagnes nodig

 • Andres Michiels

  Hedwig Jacobs, denk eens na man en doe normaal, deze mensen hebben het recht om op hun manier hun eigen leven te leiden. Trouwens, ze doen geen vlieg kwaad en dat kan je absoluut niet van alle gemeenschappen zeggen.