Opnieuw Gents huis gekraakt: "Je kan als burgemeester toch niet zomaar je schouders ophalen als dat gebeurt?"

"Het probleem doet zich altijd voor in Gent"

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) en kamerlid Sophie De Wit (N-VA).
Nimmegeers / Belga De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) en kamerlid Sophie De Wit (N-VA).
Volgens N-VA-Kamerlid Sophie De Wit kan de Gentse burgemeester Daniël Termont "heel wat proactiever" zijn om krakers uit zijn stad te houden. In Gent is deze week opnieuw een woning gekraakt, maar omdat de nieuwe krakerswet nog niet van toepassing is, staat de politie voorlopig machteloos.

Een Gents koppel kwam maandagavond terug van een weekendje aan de kust toen ze krakers ontdekten in hun huis op het Stapelplein in Gent. De politie kan voorlopig echter niet optreden, omdat kraken op zich niet strafbaar is. Om daar een mouw aan te passen keurde het parlement begin oktober een aanpassing aan de krakerswet goed, maar omdat de tekst nog niet in het Belgisch Staatsblad is verschenen, is ze nog niet van kracht. 

Volgens N-VA-Kamerlid Sophie De Wit, die ook burgemeester is van Aartselaar, kan haar Gentse collega Daniël Termont "proactiever optreden" in het dossier. "Je kan als burgemeester toch niet zomaar je schouders ophalen als dat gebeurt? Je moet een signaal geven dat je dat echt niet meer pikt, maar dat doen ze in Gent te weinig", meent ze. "Het probleem doet zich ook altijd voor in Gent, volgens mij net omdat ze te veel het signaal hebben gegeven dat ze niets kunnen ondernemen."

De Wit vindt dat het Gentse stadbestuur "creatief met het probleem moet omspringen". "Mijn gemeente is qua grootte zeker niet vergelijkbaar met Gent, maar mij lijkt het toch logisch dat je als burgemeester zelf eens gaat aanbellen en probeert te bemiddelen, samen met de politie", klinkt het. "Je kunt een woning ook onbewoonbaar laten verklaren en de mensen dan verplichten eruit te gaan."

Volgens het kabinet Justitie verschijnt de nieuwe krakerswet "vermoedelijk" volgende week in het Staatsblad. Daarna duurt het nog tien dagen voor ze effectief van kracht wordt.
305 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sonja Geens

  Dat Sofie De Wit eens eerst werk maakt om de voetpaden in haar eigen gemeente Aartselaar eens deftig onder handen te nemen voor dat ze zich gaat bemoeien met wat burgemeester Termont in Gent moet doen !

 • geert remans

  wanneer er een wet gestemd word waardoor we meer moeten gaan betalen staat deze er dezelfde week al in het staatsblad vreemd

 • Wilfried Dylst

  Als iemand weet dat er een politieker op verlof gaat graag even melden aan krakers . Eens zien of dan de politiek en de politie niet sneller ingrijpt !

 • lucien Noreilde

  denk maar eens goed na wat groen en rood zouden betekenen als die beiden aan het stuur zouden zitten ons " idealen waar maken " ontsnapten uit de mond van Calvo na bekent worden van de laatste gestuurde peilingen we gaan toch Amerika niet achterna apen zeker

 • Karel Flanders

  Ik stel voor dat mensen eens in de politici hun huis gaan zitten terwijl ze eventjes weg zijn en een slot op de deur vanbinnen zetten. Je hebt nog 2 weken tegen dat het in het staatsblad komt.