Opnieuw fietser overleden na aanrijding in Antwerpen; "Fietsveiligheid lijkt geen prioriteit"

Marc De Roeck
In Antwerpen is vanochtend opnieuw een fietser om het leven gekomen bij een aanrijding.

Het 47-jarige slachtoffer reed omstreeks 7.30 uur op de Sint-Bernardsesteenweg in Antwerpen-Kiel richting Hoboken toen hij aan het kruispunt met de Hendriklei de pas werd afgesneden door een wagen die in dezelfde richting reed, maar naar rechts wilde afslaan.

De bestuurster merkte de fietser allicht niet op. Het slachtoffer knalde achteraan op de wagen en belandde met zijn hoofd tegen het voertuig. Die hoofdwonde werd hem volgens de politie fataal.

Hij overleed ter plekke aan zijn zware verwondingen. Slachtofferhulp werd ingezet voor de nabestaanden. Het is al het derde dodelijke ongeval met een fietser in een drietal weken tijd in Antwerpen.

"Sense of urgency lijkt volledig te ontbreken"
"Het is de verantwoordelijkheid van de stad om de veiligheid van iedereen in het verkeer te garanderen. Ondanks het feit dat Antwerpen 'wereldfietsstad' wil worden, lijkt fietsveiligheid geen prioriteit te zijn. De sense of urgency lijkt volledig te ontbreken." Dat stelt de Fietsersbond na het dodelijke ongeval van vanochtend.

Het is de derde fietsdode op twee weken tijd. De Fietsersbond betuigt eerst en vooral zijn "medeleven aan de familie en vrienden van het slachtoffer", zo klinkt het in een persmededeling deze middag.

Dovemansoren
Daarnaast wijst de organisatie erop dat "de laatste dagen vanuit het middenveld en de academische wereld al verschillende oproepen gedaan werden om de fietsveiligheid van kruispunten gevoelig te verbeteren. Die oproep viel blijkbaar in dovemansoren, want de Antwerpse gemeenteraad besloot maandagavond om een ingediende motie om versneld werk te maken van conflictvrije kruispunten en het invoeren van venstertijden voor het vrachtverkeer op schoolroutes te verwerpen."

Antwerps schepen voor Verkeer Koen Kennis (N-VA).
belga Antwerps schepen voor Verkeer Koen Kennis (N-VA).

De Fietsersbond is daar "zeer verontwaardigd" over. Op korte termijn wil de organisatie een systematische screening en analyse van alle kruispunten in de stad, en een actieplan om kruispunten beter te beveiligen voor het fietsverkeer.

"Deze oproep wordt gedragen door de Fietsersbond Antwerpen, alle afdelingen van de Fietsersbond in de Antwerpse Zuidrand, Antwerpenize en OVK (Ouders van Verongelukte Kinderen)", besluit het persbericht.
71 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Emiel Vauthier

  Hou de fietsers van het voetpad daar gaat de zwakste weggebruiker.

 • Jef Vanderpol

  De fietsersbond is tegen het verplicht dragen van een valhelm. Deze fietser had de aanrijding misschien kunnen overleven met een valhelm. Dus dat ze hun mening daarover maar eens herzien vooraleer ze de overheid in gebreke stellen.

 • Willy Govaert

  Dit ongeval zal weer politiek uitgebuit worden, terwijl we al jaaaaaren lang weten welk fiets onveilig land België is. Zo iets gebeurt in Nederland niet.

 • Erwin Vandriessche

  Als je als fietser zo hard inbeukt op de achterzijde van een voertuig, dat je er een dodelijk letsel aan overhoudt dan was de oplettendheid en snelheid ook niet zo goed hé! Akkoord dat afdraaiende voertuigen moeten opletten, doch in de drukte en chaos op de weg ben je snel overzien als fietser.

 • Zjeppe Fierens

  Groen en de sossen "lijken" zich niets aan te trekken van de wet en "men denkt" dat Van Besien en Calvo betrokken waren bij een gewapende overval... Zo kan ik ook nog wel wat titels verzinnen waarbij ze me niets kunnen maken. Doe eerst wat onderzoek vooraleer van aan platte framing te doen!