Opnieuw boete voor aardappelverwerkend bedrijf Agristo

Thinkstock
Aardappelverwerkend bedrijf Agristo uit Hulste (Harelbeke) moet (opnieuw) een boete van 32.000 euro betalen. Dat heeft de correctionele rechtbank van Kortrijk vandaag beslist. Drie gezinnen uit de buurt waren naar de rechter getrokken om de sluiting van het bedrijf en een schadevergoeding van 1,2 miljoen euro te vragen. Zover komt het voorlopig niet. De twee nieuwe zaakvoerders van het bedrijf komen er dankzij de gunst van de opschorting zonder straf vanaf.

De buren trokken opnieuw naar de rechter omdat het bedrijf na een arrest van de Raad van State op 25 mei, dat de huidige milieuvergunning voor het bedrijf vernietigde, zonder vergunning exploiteerde. Waardoor het bedrijf amper enkele maanden na een vorige veroordeling opnieuw terecht stond. Halfweg mei veroordeelde de rechter in Kortrijk het bedrijf en twee andere leidinggevende figuren immers nog tot een boete van ruim 100.000 euro voor de jarenlange geur- en lawaaihinder die het produceert. Dezelfde drie gezinnen uit de Waterstraat kregen toen elk een schadevergoeding van 35.000 euro toegekend. Een sluiting beval de rechter ook toen niet. De vestiging van Agristo in Hulste heeft er al een jarenlange lijdensweg met vergunningen en veroordelingen opzitten. Zowel in 2005 als in 2012 kwam het ook al tot veroordelingen tot boetes.

Een beslissing over een eventuele nieuwe schadevergoeding voor de buren, stelde de rechter uit tot 10 december.

Agristo wil 1 miljoen euro investeren in een metershoge schouw en de installatie van een naverbrander die geurpartikels uit de lucht haalt en die verbrandt. Die investering zou bovenop het bedrag van 900.000 euro dat tot op vandaag al is geïnvesteerd in milieumaatregelen komen. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Der Kinderen

  Geen idee waar die mensen over klagen, ik woon er dichtbij en passeer er ganse dagen. Heb er kameraden werken en 1 die er dichtbij woont. Wees blij dat er werk is en probeer de waardeverlaging van uw huis niet zo op te lossen.

 • rudolf jacobs

  en naar wie gaat dat boete geld ???????? je mag raden

 • Marc LInden

  wat krijgen we van de geldmachten achter de bedrijven allemaal te slikken voorgesneden frites die als een baksteen op uw maag komen te liggen. Zijn dat eigenlijk wel aardappelen dat men ons voedert?

 • Filip Catz

  Schatjes van patatjes met een reukje aan, dus.