Opnieuw Belgische vrouw doodgeslagen door partner, man was vrij onder voorwaarden voor gelijkaardige feiten

De feiten speelden zich af in de woning van de moeder van dader Luc N. (38).
RTL De feiten speelden zich af in de woning van de moeder van dader Luc N. (38).
Een man heeft afgelopen nacht zijn partner om het leven gebracht in Assesse, in de provincie Namen. De dader, die vrij was onder voorwaarden omdat hij in het verleden al meermaals voor gelijkaardige feiten was veroordeeld, sloeg de vrouw zo hard dat ze uiteindelijk overleed.

De feiten speelden zich af in de woning van de moeder van de verdachte. Het was de 38-jarige man zelf die omstreeks 5 uur ‘s ochtends het noodnummer belde. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, was de 40-jarige vrouw echter al overleden. Uit de autopsie bleek dat haar dood het gevolg is van “meerdere extreem gewelddadige slagen”.

Dader Luc N., een alcoholist, werd al meermaals veroordeeld voor gewelddaden jegens zijn partner. In september 2018 werd hij voor het eerst gearresteerd voor slagen en verwondingen. Na anderhalve maand werd hij vrijgelaten onder voorwaarden, maar omdat hij die niet naleefde, werd hij in april opnieuw in voorlopig hechtenis genomen. Eind mei kwam Luc N.  alweer onder voorwaarden vrij, om in juni opnieuw wegens schending daarvan opgesloten te worden, vertelt Charlotte Fosseur, woordvoerder van het parket van Namen.

“In die context verscheen hij als gevangene op 18 september laatstleden voor de rechter. Op 2 oktober werd hij veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden met probatie-uitstel van vijf jaar. Een dag later kwam hij vrij. We wachtten tot dit oordeel definitief was om de probatiecommissie op de hoogte te stellen, die dan voor opvolging zou zorgen voor wat betreft het alcoholisme en partnergeweld”, aldus de persmagistrate.

Luc N. verschijnt morgen voor de onderzoeksrechter, met het oog op verdere aanhouding.

Ik denk niet dat justitie te zacht geweest is voor mijnheer N. We hebben alles gedaan wat kon

Parketwoordvoerster Charlotte Fosseur

 “Ik denk niet dat justitie te zacht geweest is voor mijnheer N. We hebben alles gedaan wat kon”, aldus nog Fosseur. “Justitie kan niet in haar eentje deze zeer complexe problematiek van huiselijk geweld oplossen.”

“We hebben echt een multidisciplinaire zorg nodig, zowel voor de slachtoffers als voor de daders. Gevangenisstraffen kunnen niet de enige oplossing zijn. Verenigingen en organisaties leveren uitstekend werk, maar helaas is dat niet voldoende. Veel slachtoffers treden ook niet naar voor, dienen geen klacht in en kunnen niet uit hun giftige relatie komen”, concludeerde de persmagistrate. 

Volgens de Namense procureur des konings moeten er manieren gevonden worden om ook toezicht te houden op slachtoffers van huiselijk geweld, om te vermijden dat ze opnieuw in contact komen met de dader. “Het gerecht doet zijn werk, maar toezicht is niet genoeg”, aldus procureur Vincent Macq.

Gespannen relatie

Binnen het koppel waren al lang spanningen, meldt La Dernière Heure na gesprekken met buurtbewoners. Ze waren samen sinds 2016 en hadden elk een kind uit een vorige relatie. Buren vertelden aan de krant dat Luc N. veelal gemeden wordt wegens zijn opvliegend karakter. “In de wijk was iedereen bang van hem”, vertelt een buurtbewoonster. “De politie kwam vaak langs omdat er ruzie of lawaai was, de ambulance is meerdere keren gekomen. We hoorden ook vaak geschreeuw of gehuil en zijn vriendin vluchtte meermaals in tranen uit het huis.”

“Wanneer men hem zag toekomen, ging men hem liever uit de weg. Hij was voortdurend onder invloed van drank of drugs”, getuigt een andere bewoner. “Hij kon erg gewelddadig worden om pietluttigheden, bijvoorbeeld als iemand zijn auto verkeerd had geparkeerd. Ik heb de politie gewaarschuwd dat er een drama zou plaatsvinden en voilà...”

LEES OOK. Deze vrouwen lieten dit jaar al het leven door partnergeweld in ons land (HLN+)
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Van Praet Frank

  Beginnen met de opgelegde straf volledig uit te zitten en dan kijken of hij terug in de maatschappij kan .

 • Michel Van der Hoydowch

  Reklame op alcohol dringend verbieden en mariuana legaliseren . Bovenop het zoveelste drama mogen we ook zijn dop en gevangenis betalen.

 • karel daneeels

  aan de handen van die rechters en advocaten kleeft bloed maar het zal hen een zorg wezen

 • Natalie Vanhoof

  Steek de verantwoordelijken hiervoor van justie maar mee in de cel met de dader. Medeplichtig. De enige manier is tegenwoordig nog het recht in eigen handen nemen als justitie zijn job weigert deftig uit te voeren.

 • van meerhaeghe patrick

  dus in belgie zoals in het groot warenhuis 1+1 gratis super zo verdienen de rechters ook hun kaas,;: