Opnieuw 28 transmigranten opgepakt in Kruibeke: “Probleem is zeker niet verminderd”

Archiefbeeld.
Kristof Pieters Archiefbeeld.
De lokale en federale politie hebben afgelopen nacht bij een geplande controleactie tegen mensensmokkel opnieuw 28 transmigranten opgepakt in het Oost-Vlaamse Kruibeke. "Volgens het kabinet van staatssecretaris Francken is het probleem verminderd, maar voor Kruibeke is dat zeker niet zo", zegt burgemeester van Kruibeke Jos Stassen.

Korpschef Wim Pieteraerens van de politiezone Kruibeke/Temse stelde gisteren al dat het aantal transmigranten op en rond de snelwegparking in Kruibeke niet afnam, maar toenam. Het administratief centrum in Steenokkerzeel, dat er half september kwam nadat een aantal politiezones aan de alarmbel trok, omschreef hij als "windowdressing". Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stelde daarop dat de nieuwe aanpak om opgepakte transmigranten van de lokale politiezones naar het administratief centrum te brengen, wel degelijk werkt. 

Half september opende de regering het administratief centrum in Steenokkerzeel, dat 200 plaatsen telt. Opgepakte transmigranten worden daar naartoe gebracht, zodat de lokale politiezones de administratieve afhandeling niet langer zelf moeten doen. Maar volgens Pieteraerens zit dat centrum vol, waardoor veel migranten toch nog noodgedwongen worden vrijgelaten. Tegen volgende zomer wil Francken een extra gesloten centrum openen, met 300 plaatsen, zei hij gisterenochtend. “Maar dat is natuurlijk niet van de ene op de andere dag open, ik heb geen toverstaf.”

“Probleem is zeker niet verminderd”

Burgemeester Stassen hoopt dat alle opgepakte migranten door de federale diensten administratief afgehandeld kunnen worden. “Het is nu afwachten of de beloofde hulp van het nieuwe centrum in Steenokkerzeel en van de dienst Dienst Vreemdelingenzaken afdoende zal zijn. Volgens het kabinet van staatssecretaris Francken is het probleem verminderd, maar voor Kruibeke is dat zeker niet zo. Het bewijs is daarvan vandaag nog eens geleverd.”

“We wisten dat er een dertigtal mensen met de bus naar Kruibeke gekomen was”, zegt Stassen. “De actie is heel vroeg deze morgen gestart op de snelwegparking. Daar heeft men niemand gevonden. Daarna was er nog een tweede oproep van een vrachtwagenchauffeur die een twintigtal mensen had opgemerkt, maar ook de wegpolitie vond toen niemand. Uiteindelijk heeft men de 28 mensen kunnen oppakken aan de bushalte en op de bus. Blijkbaar heeft men nog een bus moeten laten rijden, waarschijnlijk wegens geen capaciteit om die ook nog te laten stoppen.”

“Het gaat om 12 minderjarigen en 16 volwassenen, allemaal uit Eritrea”, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op Twitter. Ze worden allemaal overgebracht naar het gesloten centrum in Steenokkerzeel. “Minderjarigen uiteraard niet”, klinkt het. 
61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Snarevlis

  Ik rij elke morgen naar de oprit van Kruibeke.. ik wil niet veralgemenen maar je moet eens kijken wie de bushokjes langsheen de baan bezetten. Het kan geen toeval zijn dat heel de baan die naar deze parking leidt vol .. gelukzoekers zitten ?

 • roger geens

  Polen zorgt er voor dat zij geen illegalen of vluchtelingen toelaten op hun grondgebied , waarom laten wij die honderden duizenden Polen toe om onze arbeidsplaatsen te komen innemen tegen dumping prijzen ? .Alle landen die niet deelnemen aan de opvang van de in Europa toekomende vluchtelingen moeten hun eigen burgers maar in eigen land houden .

 • Leopold Vanhoof

  En dan met de winter voor de deur. Wat zullen we weer uitgemaakt worden voor barbaren en racisten door allerlei hulporganisaties als er zullen omkomen van de kou.

 • johan lanoot

  Jan Lemmens, je hebt 100% gelijk, de NGO’s pikken de illegale migranten op en brengen ze nadien Europa binnen. De illegale migranten en mensensmokkelaars rekenen daar op. Beter zou zijn de migranten terug te brengen naar waar ze vertrokken waren, je komt Europa niet illegaal maar enkel legaal binnen.

 • Patrick De pauw

  Draag hen over aan groen en al die punkers?zij zijn de schuldigen!!en groen de ergsten!