Opnieuw 14 verwaarloosde schapen bij veroordeelde landbouwers: “Dieren moeten allicht geëuthanaseerd moeten worden”

LANDBOUWERS TREKKEN NAAR RAAD VAN STATE OM VROEGERE UITSPRAKEN TE HERZIEN

In oktober 2018 werd bij dezelfde landbouwersfamilie nog een zeventigtal schapen in beslag genomen.
Mozkito In oktober 2018 werd bij dezelfde landbouwersfamilie nog een zeventigtal schapen in beslag genomen.
Voor de zoveelste keer werden bij een landbouwersgezin uit de Eeckhoudtstraat in Heikruis verwaarloosde dieren in beslag genomen. Gisteren ging het om veertien schapen die vermoedelijk ten dode zijn opgeschreven. Het gezin wacht op een procedure voor de Raad van State.

"We stelden zelf vast dat er iets niet juist was op het domein waarop maandag een ploeg ter plaatse ging voor verder onderzoek", zegt commissaris Serge Roelens van de politiezone Pajottenland. "Ter plaatse werd een zelfgemaakt hok van vijftien vierkante meter ontdekt met daarin veertien op elkaar gepakte schapen. Het hok werd opgetrokken uit paletten en zeilen. Er werd contact opgenomen met het parket Halle-Vilvoorde en in overleg met hen werd beslist om de veertien dieren in beslag te laten nemen.”

Een dierenasiel uit de regio kwam ter plaatse om de beesten op te halen. Ze zullen verder onderzocht worden, maar naar verluidt stellen de dieren het zo slecht dat ze vermoedelijk allen geëuthanaseerd moeten worden.

Naar Raad van State

Hans Deneyer, advocaat van het gezin, werd gisteren nog niet op de hoogte gebracht over de nieuwe in beslag name bij zijn cliënten. "Officieel weet ik dus niet wat er nu aan de hand was", stelt hij. "Wel kan ik meegegeven dat de dieren vermoedelijk op naam van de vader staan, die in tegenstelling tot de rest van het gezin nog geen levenslang verbod op het houden van dieren heeft. Er werd wel een verbod van een jaar uitgesproken, maar daartegen werd in beroep gegaan waardoor het verbod opschortend werkt.”

“Wat ik ook kan zeggen is dat het gezin naar de Raad van State trekt om alle uitspraken uit het verleden te laten herzien. Het dossier is samengesteld en ingediend, maar we wachten nog altijd op een zittingsdatum."

Het gezin beraadt zich overigens ook om een klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen tegen "alle diensten die hen het leven al zuur hebben gemaakt”. De advocaat gaf eerder ook al aan hulp te willen zoeken voor de mensen bij 'Hulporganisatie voor Boeren op een Kruispunt', maar die zouden al laten weten hebben dat ze het gezin gezien de uitzichtloze situatie niet kunnen helpen.

Celstraf wenkt

Het aantal in beslag genomen dieren zit intussen al ver boven de 1.000 stuks en het lijstje veroordelingen blijft ook aandikken. De laatste inbeslagname dateert van oktober vorig jaar. Toen werden zeventig schapen, zes kalkoenen en twee ganzen meegenomen. 

Sonia en haar man Stefan V. kregen in het verleden al twee keer een levenslang verbod op het houden van dieren opgelegd. Daarom worden nieuwe dieren nu al enige tijd onder de naam van haar hoogbejaarde ouders ingeschreven. Zo werden in het verleden ook al honderden koeien in beslag genomen die officieel niet van Sonia en haar man waren.

In beroep

De vader van Sonia kreeg vorig jaar zelf ook een verbod opgelegd: hij mocht een jaar lang geen dieren houden. Maar hij ging in beroep en die zaak moet nog voorkomen. Van het parket kreeg hij intussen een gunst: hij mocht tijdens een proefperiode onder voorwaarden dieren houden, met mogelijk tussentijdse controles.

Het kabinet van minister Ben Weyts liet in oktober nog weten dat ze deze mensen graag achter de tralies zien verschijnen. Of het zover komt, valt af te wachten.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric A Simons

  schrijnend.....

 • José Deblock

  Plaats die mensen gerust in de cel.en laat wette zijn werk doen.

 • Bram De Clerck

  Graag heel zwaar straffen en als het even kan ook de advocaat. Nutteloos blijven procederen en zelfs Raad van State lastig vallen bij overduidelijk bewezen zaken zou strafbaar moeten zijn.

 • Coen Geurts

  Ik begrijp maar niet dat mensen dieren willen hebben maar er niet voor zorgen. Duidelijk iets mis met zulke mensen.