Opmerkelijke klimaatactie: activisten “vallen dood” in vertrekhal Zaventem

VTM Nieuws
In de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem hebben leden van de groep Extinction Rebellion actiegevoerd. Ze willen zo de aandacht vestigen op het klimaatbeleid. “We willen aangeven dat er een spanning bestaat tussen de luchtvaartsector enerzijds en de klimaat- en ecologische crisis anderzijds”, zegt Gert-Jan Vanaken, woordvoerder van de Belgische tak van Extinction Rebellion. De activisten hebben zich “dood” laten neervallen, iets wat toch wel vragen oproept na de aanslagen van 2016. 

Het is volgens Vanaken niet de bedoeling om reizigers die vandaag vertrekken vanuit Zaventem met de vinger te wijzen. “We staan hier met een boodschap voor onze overheid. We stellen vast dat overheden de afgelopen drie decennia er niet in geslaagd zijn de crisis adequaat aan te pakken. Zeker als het aankomt op de luchtvaartsector zien we dat de overheden er alles aan doen om die nog te laten groeien: uitbreidingen op de luchthaven van Zaventem of vrijstelling van een aantal belastingen.” Extinction Rebellion wil de druk opvoeren om de overheid een noodtoestand te laten uitroepen voor het klimaat.

De actie doet wel wat vragen rijzen, en dan vooral over de manier waarop die is uitgevoerd. De activisten hebben zich “dood” laten neervallen in de vertrekhal van de luchthaven. Op 22 maart 2016 vielen in diezelfde vertrekhal nog 32 doden bij een terroristische aanslag. Volgens Vanaken heeft de groep op voorhand goed besproken om de actie “sereen te laten verlopen uit respect voor de slachtoffers”. 
69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karin Cosemans

  Op 17/3/2019 verscheen op HLN: "64 procent slachtoffers aanslagen 22 maart wacht nog altijd op schadevergoeding: “Overheid heeft niets gedaan”. Onder meer de terugbetaling van medische kosten loopt heel wat vertraging op. Veel slachtoffers voelen zich in de steek gelaten." Als er iemand geen respect heeft voor de slachtoffers van de aanslag dan is het de overheid!

 • Karel Vanormelingen

  Hoe geraken die daar zo binnen onder terreurniveau 2

 • wouter bauwens

  Ik heb daar de aanslag meegemaakt, deelden en gewonden gezien....klimaatbetogers zijn blijkbaar gewoon dom.

 • Babs Verhoeve

  De actie is niet gericht tegen individuele reizigers maar een vraag aan onze beleidsmakers om vliegverkeer niet langer te promoten voor korte reizen binnen Europa. In plaats daarvan zou de overheid alternatieven moeten aanmoedigen. Concreet: goedkoop en snel per nachttrein naar zuid-Europa. Willen we dat niet?

 • Philip Van Hecke

  Sereen of niet, vooraf goed besproken of niet... Totaal ongepast! Ze hadden eender welke luchthaven kunnen uitkiezen. Waarom niet Charleroi? Maar nee: Zaventem, op amper enkele meters van waar 32 mensen het leven lieten. De klimaatacties konden al op niet veel steun meer rekenen, en acties als deze zullen daar niets aan veranderen. Integendeel!