Oplichter beloofde onrealistische rendementen tot 25%

REUTERS
Een man uit Kuurne is in Kortrijk veroordeeld voor schriftvervalsing en oplichting. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf en een geldboete. Daarnaast legt de correctionele rechtbank hem een beroepsverbod van 10 jaar op als zaakvoerder of bestuurder van een vennootschap.

De man pleegde feiten van februari 2010 tot eind augustus 2013. Enerzijds ronselde hij geld voor megalomane vastgoedprojecten, waarbij hij onrealistisch hoge rendementen tot 25 procent beloofde. Anderzijds bood hij kredieten aan voor financieel zwakkere personen tegen woekerrentes. In beide gevallen moesten eerst dossierkosten betaald worden. Waar het investeringen betrof, moest geld worden gestort.

Het openbaar ministerie vorderde twee jaar met uitstel voor de man, alsook een beroepsverbod. Er werd ook een geldboete gevraagd voor de man en voor zijn bvba. Voor de boekhouder van de vennootschap, die tijdens het proces verstek liet, vroeg de procureur zes maanden met uitstel en een geldboete.

Zelf slachtoffer

De verdediging pleitte dat de man zelf slachtoffer was. "Hij heeft een blind vertrouwen in mensen en is zo ook zijn eigen centen kwijtgeraakt." De man betoonde wel spijt en stelde de slachtoffers te willen vergoeden. Hij krijgt 18 maanden met uitstel en een boete van 3.000 euro, waarvan de helft effectief. De rechtbank sprak ook een beroepsverbod van tien jaar uit. Ook aan de vennootschap werd een boete van 3.000 euro opgelegd, waarvan 1.500 euro effectief. De boekhouder werd vrijgesproken.

Aan de burgerlijke partijen wordt samen bijna 400.000 euro schadevergoeding toegekend.