OPINIE. “Ouderen moeten nu massaal getest worden, wacht niet nog langer”

Jo Robrechts is CEO van woonzorgcomplex Triamant en voormalig topmanager bij Janssen Pharmaceutica

Een arts neemt een bloedtest af bij een patiënt die mogelijk besmet is met Covid-19. Inzet: Jo Robrechts
Belga - RV Een arts neemt een bloedtest af bij een patiënt die mogelijk besmet is met Covid-19. Inzet: Jo Robrechts
Jo Robrechts, CEO van woonzorgcomplex Triamant, werd afgelopen weekend geconfronteerd met het ergste: in het woonzorggedeelte van één van zijn leefbuurten liet een 95-jarige bewoner het leven door het coronavirus. Wil hij het coronavirus verder buiten houden, dan moeten alle mensen hoogdringend getest worden. Alleen zo kan doeltreffend geïsoleerd worden. Wacht niet nog langer, roept hij ministers Maggie De Block (Open Vld) en Wouter Beke (CD&V) op. “Als het nu niet gebeurt, is het straks te laat.” Lees hieronder integraal zijn oproep.

“Afgelopen weekend kregen we ook bij Triamant het harde nieuws dat één van onze bewoners, een man van 95, in het ziekenhuis was overleden. Ondanks alle inspanningen, ondanks alle maatregelen, ondanks alles. Dat hakte erin. We willen niet bij de pakken blijven zitten. Welke leeftijd ook, élk overlijden is er één te veel. Daarom deze oproep: test massaal, test iedereen in de woonzorgcentra, zodat we ze vervolgens potdicht kunnen maken voor het virus dat we allen vrezen. En vooral: doe het nu.”

“Testen is het laatste puzzelstukje dat we nodig hebben om de meest kwetsbare groep ouderen te beschermen, met het hoogste overlijdenspercentage en het hoogste risico op besmetting. Testen is dan ook het antwoord op de vraag wat we nog meer kunnen doen. Al het andere doen we al, zoals in zoveel rust- en verzorgingstehuizen. En al geruime tijd. Bij Triamant zijn we in alle leefbuurten sinds 16 maart in een zelf opgelegde lockdown. Twee dagen voor de algemene lockdown. Op 27 februari namen we de eerste voorzorgsmaatregelen, gevolgd door verregaande beschermingsmaatregelen op 11 maart. En toch is dit nu nog kunnen gebeuren.”

Kinderen en kleinkinderen tot tranen toe de toegang weigeren. Hun pijn voelen, maar tegelijk uitleggen dat ze hun ouder of grootouder voorlopig niet kunnen zien. Dat kruipt in de kleren

Jo Robrechts

“Politici, virologen en andere virustemmers zullen het met mij eens zijn: de beslissingen om in lockdown te gaan, zijn niet makkelijk maar wel noodzakelijk. Kinderen en kleinkinderen tot tranen toe de toegang weigeren. Hun pijn voelen maar tegelijk uitleggen dat ze hun ouder of grootouder voorlopig niet kunnen zien. Dat kruipt in de kleren. Of gesprekken ‘s ochtends, met familie totaal uitgeput van nachtenlang piekeren. Hoewel ik nu veel liever verontschuldigingen zou aanbieden voor te strikte maatregelen, blijkt intussen dat geen enkele maatregel té draconisch was. Elk uur eerder in lockdown en elk vermeden contact heeft besmettingen voorkomen en levens gered.”

“Voor onze aanpak analyseerden we bij Triamant de aanpak in eerder getroffen landen. In het Italiaanse dorp Vo bij Padua viel de eerste Italiaanse coronadode. Maar Vo was ook het eerste Noord-Italiaanse dorp dat corona klein kreeg. Het dorp van goed drieduizend inwoners sloot zich volledig af van de buitenwereld en testte iedereen. Wie besmet was, werd thuis of in het ziekenhuis afgezonderd. Ook de andere inwoners bleven binnen. Zo kon het virus zich niet verder verspreiden. Ook Zuid-Korea, Singapore en dichter bij huis Duitsland zweren bij een aanpak met massaal testen – en ook bij ons gaan daar meer en meer stemmen voor op.”

Psychologische marteling

“Terecht. Zeker voor de meest kwetsbare groep ouderen in de woonzorg, kunnen we niets aan het toeval overlaten. Om hen volledig te beschermen, letterlijk af te schermen, moeten we massaal testen op mogelijke besmettingen. Wie besmet is, kunnen we dan op basis van de test meteen isoleren. Het alternatief is alle bewoners in quarantaine. Want ook zonder symptomen, kunnen bewoners het virus verspreiden. Iedereen isoleren zou een psychologische marteling zijn. Daarom is er maar één menselijke mogelijkheid: massaal testen en de besmette personen afzonderen in individuele quarantaine. Zo kregen ook het Chinese Wuhan en het Noord-Italiaanse Vo de doorbraak onder controle. En enkel zo kunnen ook bij ons onze woonzorgcentra safe houses worden waar we volledige veiligheid kunnen garanderen.”

“Door in de woonzorg iedereen te testen, kan een besmetting niet uitgroeien tot broeihaard. Bovendien houden we zo onze meest kwetsbare bevolking zoveel als mogelijk uit de ziekenhuizen en uit de curve met aantal besmettingen. Hoe sneller we kunnen testen, hoe meer mensenlevens we kunnen redden. Zelfs die van onze oudere mensen. Daarom, beste ministers De Block en Beke, bezorg de woonzorg het laatste puzzelstuk. Test, test, test. Niet na de piek, niet morgen, maar nu.”

Jo Robrechts, CEO Triamant en voormalig topmanager bij Janssen Pharmaceutica

Lees ook: 

Op naar 10.000 tests per dag. Maar wie moet dan getest worden?

“Door massaal te testen en ‘contact tracing’ heeft Zuid-Korea coronavirus weten te beperken, mét behoud van goede economische activiteit”
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ROBERT GERTS

  De ouderen+65 moet men als LAATSTE testen! Ik ben ook +65, en geef voorrang aan de jongeren! Waarom? Ik heb mijn beste deel van het leven al gehad, zij niet!! Maar neen, de senioren in leven houden tot hun 100ste. Dat brengt meer geld in het schuifje!! Ik heb respect voor ouderen, maar er zijn er weining die respect hebben voor jongeren, uit angst van te overlijden! Zielig.

 • Christophe Loix

  Zou je niet beginnen de nog-werkende bevolking te testen? Gezien zij de enigen zijn die eigenlijks in contact moeten komen met tientallen tot honderden andere mensen?

 • Jaak Casteleyn

  Maggie De Block en bij uitbreiding die Beke, keken ernaar en wisten met zichzelf geen raad na de besparingen op de gezond-en welzijnszorg waar ze beiden in uitblonken. Iedereen moet getest worden daar betaald iedereen belastingen voor en zij hebben de PLICHT om daarvoor te zorgen anders moeten ze maar naar een andere job uitkijken, wij betalen graag belastingen aan competente mensen.

 • Marc Talloen

  Op de vraag wie moet getest worden , volgens mij elk een die nog veel en verschillende menselijk contact hebben , Medisch personeel , zorgverstrekkers ,transporteurs dan zoveel mogelijk mensen van boven 65 te beginnen met de oudsten . Ook zou er een app moeten komen die iedereen op zijn gsm installeert en die een status zou kunnen aangeven die door medici geactiveerd kan worden met onbesmet,verdacht , besmet , genezen ,immuun.Dit zou het risico op besmettingen kunnen helpen indijken

 • Johny Vermeiren

  Moeten we als oudere gewoon zeggen, we hebben de symptomen om ons te testen? Zielig, typisch belgisch! Wij willen ook nog genieten van ons wel verdiend pensioen! Maar ja blijkbaar denkt de overheid er anders over? Degene die sterven, geen pensioen meer te betalen!