Ophokplicht voor alle pluimvee, ook ZOO en Planckendael sluiten vogelverblijven

De Pinguïnpromenda in Planckendael sluit tijdelijk de deuren.
Benoit De Freine De Pinguïnpromenda in Planckendael sluit tijdelijk de deuren.
Ook de ZOO van Antwerpen en dierenpark Planckendael nemen maatregelen nadat gisteren bij een hobbykweker uit het Oost-Vlaamse Lebbeke vogelgriep werd vastgesteld. Zo zijn de vogelverblijven niet meer toegankelijk voor het publiek. Sinds deze middag moeten ook particulieren vogels en kippen ophokken of met netten afschermen. De kans dat u echter gecontroleerd wordt en een boete in de bus krijgt, is nihil, meldt VTM Nieuws.

Enkel professionele pluimveehouders moesten tot deze middag hun dieren ophokken - vogelgriep woedt al even in onze buurlanden -, maar nadat het virus gisteren werd vastgesteld in Lebbeke, werd die maatregel sinds deze middag uitgebreid naar particuliere houders. Ook loopvogels moeten binnen worden gehouden of in een ren afgeschermd worden. Bovendien worden ook markten, duivenwedstrijden en vogelexpo's in heel België afgelast.

Ook enkele dierenparken in ons land nemen hun voorzorgen. De ZOO van Antwerpen laat weten dat ze de vogelverblijven in de dierentuin en ook in dierenpark Planckendael sluit. Die maatregel werd in samenspraak met de Vlaamse Overheid genomen. Bezoekers kunnen dus niet meer tussen de vogels wandelen, zoals in de Savanne in de ZOO en op de Pinguïnpromenade in Planckendael. De deuren van die verblijven gaan tijdelijk dicht.

"We laten bezoekers niet meer toe in de verblijven omdat het kan zijn dat ze ongewild via kleding of schoenen het vogelgriepvirus binnenbrengen. Het gaat gelukkig om een tijdelijke maatregel en we houden iedereen graag op de hoogte van het verdere verloop", meldt perswoordvoerster Ilse Segers.  

Alle andere dieren in de ZOO en in Planckendael zijn wél gewoon te bezoeken. Vandaag nog werd een tweede babygirafje geboren in Planckendael.

We laten bezoekers niet meer toe in de verblijven omdat ze ongewild via kleding of schoenen het vogelgriepvirus kunnen binnenbrengen. Het gaat gelukkig om een tijdelijke maatregel

Ilse Segers (Zoo & Planckendael)
De eigenaar van de kwekerij waar de vogelgriep werd vastgesteld, gooit zijn (zieke) dieren weg.
Geert De Rycke De eigenaar van de kwekerij waar de vogelgriep werd vastgesteld, gooit zijn (zieke) dieren weg.

Geen controle

Moeten we nu eigenlijk vrezen voor een boete wanneer onze kippen in de tuin geen dakje boven hun hoofd hebben? Neen, allicht niet. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft immers laten weten dat het te weinig personeel heeft om burgers die kippen of ander pluimvee hebben te controleren. 

"Er zijn zoveel mensen die kippen houden en wij hebben niet genoeg personeel om na te gaan of iedereen zich aan de voorwaarden houdt. Wij rekenen dan ook op het eigen verantwoordelijkheidsgevoel van mensen." 

Symptomen
Hoe je vogelgriep trouwens kan herkennen? Afhankelijk van een hoog of laag ziekteverwekkende variant van het virus, verschillen de symptomen. Er zijn wel enkele typische ziektekenmerken: een gebrekkige eetlust, ademhalingsproblemen, tranende ogen en/of een opgezwollen kop met dikke en blauwe kam of lellen.

.

Ongerust?

Vogelbescherming Vlaanderen kreeg deze voormiddag al heel wat ongeruste telefoontjes en vraagt in geval van twijfel contact op te nemen met de Cel Vogelgriep van FAVV. "Het is belangrijk dat mensen bij zo'n gevallen, zeker in de buurt van Lebbeke, hun verantwoordelijkheid opnemen", zegt directeur Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. Het call center is bereikbaar op het gratis nummer 0800/99.777. 

Ook roept Vogelbescherming Vlaanderen particulieren op de ophokplicht te volgen. "Voorzichtigheid is geboden", klinkt het. Uit het netwerk van vogelopvangcentra dat Vogelbescherming Vlaanderen coördineert, kwamen nog geen signalen van besmette wilde vogels.