Ga naar de mobiele website
^ Top

Ophef over vraag Jong Vld: "Een wapen bezitten om jezelf en anderen te beschermen. Akkoord of niet?"

Er is heel wat te doen over het voorstel van de Jong Open Vld'er.
thinkstock Er is heel wat te doen over het voorstel van de Jong Open Vld'er.
Een voorstel over wapenbezit, van een lid van de jongerenafdeling van Open Vld tijdens het zomercongres, wordt op sociale media druk becommentarieerd. "Mensen moeten vrij een wapen kunnen bezitten om zichzelf en anderen te beschermen", zo luidt een vraag die door Jong Vld op haar Facebookpagina werd gelanceerd. "Akkoord of niet?", vragen de jongliberalen. Het voorstel weekt heel wat reacties los, zowel van voor- als tegenstanders.

Van 4 tot 6 augustus organiseert Jong Vld een Zomercongres in Brussel. Daarvoor kunnen leden van de jongerenpartij zelf stellingen indienen. Een van die standpunten komt van Jerry Van Echelpoel en luidt als volgt: "Mensen moeten vrij een wapen kunnen bezitten om zichzelf en anderen te beschermen. Akkoord of niet?" Het is deze stelling die voor ophef zorgt op sociale media, nadat Jong Vld er zelf een Facebookpoll rond lanceerde.

"Is dit een schot voor de boeg of eerder gewoon ontwapenende naïviteit van de jeugdploeg van Open Vld," vraagt viroloog en opiniemaker Marc Van Ranst zich af op Twitter, verwijzend naar de poll van Jong Vld op Facebook. Al zijn er ook heel wat positieve Facebookreacties op het voorstel. "Warempel een partij die buiten de politiek correcte kotjes durft denken", zo staat er onder meer te lezen.

"Op ons congres staan we open voor alle ideeën, ook de controversiële", reageert de jongerenpartij via zijn sociale mediakanalen. "Iedereen welkom om mee te denken." Op Twitter laat Jerry Van Echelpoel, die het standpunt indiende bij Jong Vld, weten dat hij haatmail ontvangt. "Gewoon omdat je een controversiële stelling inneemt. Zover de vrije meningsuiting."

Omstreeks 18.00 uur waren er op de Facebook-pagina van Jong Vld alleen al 800 commentaren op het voorstel. In de bijhorende Facebook-poll zijn er momenteel meer voor- dan tegenstanders. 

Jong Vld-voorzitter Maurits Vande Reyde laat het stormpje alvast niet aan zijn hart komen. "Congressen zijn gemaakt om buiten de politieke lijnen te kleuren. Vanzelfsprekend dat er ruimte is voor alle ideeën, ook de controversiële", zegt hij op Twitter. Indiener Van Echelpoel laat intussen verstaan dat hij al "haatmail" heeft gekregen naar aanleiding van zijn voorstel.
66 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Belgische Leeuw

  Waarom niet met je pistooltje bloot rondlopen? Zo kan je zien wie Magnum heeft.

 • Da Ke

  Duidelijk JA

 • Marc Vanryckeghem

  Ik ben TEGEN wapenbezit, maar als de overheid geen veiligheid kan garanderen, is het volgens mij een recht om u te kunnen veededigen tegenvallerlei krapuul dat hier op onze straten rondloopt.

 • Holapaola

  Ik ben voorstander maar, enkel in huis te gebruiken bij een overval of wanneer men bedreigd is in de woning zelf. Niet bij hebben in het openbaar, dan wordt het hier de far-west. Maar een wapen in huis hebben moet zeker kunnen om je gezin en je bezittingen te beschermen. Wettelijke zelfbescherming zou ik het noemen.

 • Willy Wortel

  Zwitserland; het land met de minste criminaliteit en het hoogste wapenbezit per hoofd van de bevolking. Iedere burger heeft een automatisch wapen in huis verstrekt door de overheid in het kader van de nationale veiligheid. Neem daar eens een voorbeeld aan.

Meld een bug