Ophef over Jan Jambon die Angry Birds speelt in Vlaams Parlement: “#sterkejan is zijn cijfers aan het bijeen spelen”

Jambon speelt Angry Birds tijdens debat.
Twitter/@NielStaes Jambon speelt Angry Birds tijdens debat.
Op beelden van ‘Villa Politica’ op Eén is te zien hoe Vlaams minister-president Jan Jambon 'Angry Birds' speelt op zijn telefoon tijdens het debat over de regeerverklaring. De oppositie ziet er een nieuw bewijs in van zijn dedain voor het parlement.

"Wie speelt er spelletjes? Jan Jambon toont opnieuw geen respect voor het parlement", tweette Groen-fractieleider Björn Rzoska. "Hopelijk heeft Jambon de begroting niet samengesteld met een computerspelletje", stelde Mieke Schauvliege van Groen. "De Vlaamse leeuw is een boos vogeltje geworden", zei sp.a-fractieleider Conner Rousseau.

“Ik denk dat dit technisch gezien telt als natuurbeheer”, grapte computerwetenschapper Jeroen Baert. “#sterkejan is zijn cijfers aan het bijeen spelen”, spotte een andere Twitteraar. “Toegegeven, ik had nooit verwacht dat #AngryBirds het ooit tot deel van de Vlaamse canon zou schoppen!", schreef nog iemand anders.

Het kabinet-Jambon noemt het spelletje een bagatel. “Het is niet omdat de minister-president een telefoonspelletje speelt, dat hij niet luistert”, valt te horen.

Begrotingscijfers

Het debat over de Septemberverklaring van de minister-president was vandaag een maat voor niets. De oppositie besliste immers het halfrond te verlaten. Ze pikte het niet dat de regering geen cijfers vrijgaf bij het regeerakkoord. Maar het zijn vooral uitspraken van regeringsleider Jambon gisterenavond bij de Vlaamsgezinde opiniewebsite Doorbraak, die voor de oppositie niet door de beugel konden. 

“We hébben die begrotingstabellen. Ze liggen op een map in mijn bureau. Maar als de oppositie ze vraagt neig ik ze niet te geven”, had Jambon verklaard.

“Ik denk dat hij nodeloos de gemoederen heeft opgejut”, reageert zijn partijgenoot en fractieleider Wilfried Vandaele (N-VA) in een gesprek met vlaamsparlement.tv. Volgens hem was de oppositie akkoord om de Septemberverklaring en het debat over de begroting uit elkaar te halen. “Nu met die boude uitspraken ging ze daar niet meer in mee. Misschien was dat wel te vermijden”, aldus Vandaele.

Jambon moet de gewoontes van het huis nog wat leren

Wilfried Vandaele, N-VA-fractieleider

De voormalige parlementsvoorzitter merkt op dat de nieuwe minister-president “de gewoontes van het huis nog wat onder de knie moet krijgen. Het verloopt hier iets gematigder dan aan de overkant”, doelt Vandaele op de Kamer, waar Jambon enkele jaren zetelde en later als minister wekelijks over de vloer kwam. “Ik zou het niet gedaan hebben en zal hem daar wel eens over aanspreken”. 

Bekijk ook: Fel gekibbel in het Vlaams parlement
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.