Ophef over antisemitisch artikel in De Zwinkrant

UNKNOWN
Er is grote ophef ontstaan over een artikel in De Zwinkrant waarin Joden en Nazi's als "een pot nat" worden bestempeld. De anonieme schrijver van het artikel zegt dat de Joden niet meer welkom zijn aan de Kust. Joods Actueel ontving al een pak verontwaardigde reacties. Burgemeester Lippens van Knokke, waar De Zwinkrant onder meer wordt verdeeld, reageert geschokt en zegt dat aan de Kust juist iedereen welkom is.

De Zwinkrant is een gratis regionale uitgave die tweemaandelijks wordt verdeeld in de regio's Knokke-Heist, Sluis, Cadzand, Aardenburg, Oostburg, Damme en Brugge. De krant beweert  dat het er is voor iedereen die de Zwinstreek een warm hart toedraagt en voegt eraan toe: "De Zwinkrant is volledig onafhankelijk en niet politiek, godsdienstig of ideologisch gekleurd."

Dat blijkt niet uit de rubriek 'Schuinschrift' waar de schrijver zich wel heel racistisch en antisemitisch uitlaat. Enkele passages uit de column die wel heel ver gaat en heel wat stof doet opwaaien, vooral in Joodse kringen.

"Grijze eekhoorns"
Over de Palestijnse kwestie: "Kindjes gooien wat stenen, er wordt al eens een vooroorlogse bom richting Zion geschoten, voor de rest annexeren die grijze eekhoorns met hun keppeltjes steeds meer grond ten koste van de Palestijnen. Zijn die Joden immers niet het uitverkoren volk? En zegden die Ariërs toevallig niet krek hetzelfde? Smousen (een scheldwoord voor Joden, nvdr.) en Nazi's, een pot nat. Übermenschen, het zal wat."

"Diaspora aan kust"
En dan specifiek over het zogenaamde probleem aaan de kust. "Al eens in mei op de Knokse zeedijk proberen te wandelen? Het lijkt wel of de hele diaspora dan daar samentroept. Mannen met pijpenkrullen, rare schortjes en zwarte hoeden, vrouwen met pruiken en lange kousen, de hele wereld behoort hen toe. Uit de weg gaan? Ho maar, wij zijn het uitverkoren volk, mijnheer. En dan zijn ze verwonderd dat we hen niet echt mogen."

Lippens geschokt

De politie heeft geen weet van ook maar een klacht over problemen met Joden aan de kust . Graaf Leopold Lippens van Knokke reageert zwaar geschokt. "Wat is dat voor onzin? Aan de kust is iedereen welkom, we zijn allen Belgen, dit kan niet, maar gelukkig wordt de Zwinkrant nauwelijks bekeken of gelezen."