Ophef om Antwerpse rapper die tienerpooier verdedigt in nieuw lied: “Hij had geen optie”

Rapper Soufiane Eddyani wil zijn vriend Moreno (rechts), in beroep veroordeeld tot zes jaar cel voor het seksueel uitbuiten van een kwetsbaar vijftienjarig meisje, helpen om zijn carrière te herlanceren.
Instagram soufiane_eddyani Rapper Soufiane Eddyani wil zijn vriend Moreno (rechts), in beroep veroordeeld tot zes jaar cel voor het seksueel uitbuiten van een kwetsbaar vijftienjarig meisje, helpen om zijn carrière te herlanceren.
De lancering van het nieuwste lied van Antwerpse rapper Soufiane Eddyani gaat niet onopgemerkt voorbij. De boodschap van Eddyani kan niet iedereen bekoren: “Ziek mannetje”, klinkt het uit de mond van Zuhal Demir (N-VA). In ‘Amigo’ neemt Eddyani het nogmaals op voor zijn vriend Bilal ‘Moreno’ A., een tienerpooier die momenteel zijn straf uitzit voor gedwongen prostitutie van een vijftienjarig meisje. Al geeft de rapper in kwestie er nu wel een draai aan. “Het lied gaat inhoudelijk niet over zijn verhaal.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De tekst laat er nochtans weinig twijfel over bestaan. “Hij had geen optie, hij was broke (blut). Op de plank was er geen brood”, vergoelijkt Eddyani de daden van zijn kameraad. Alsof populaire rapper Moreno het slachtoffer is: “Gepakt door het systeem.”

Politieke verontwaardiging
“Dit krijg je niet uitgelegd. Kinderverkrachting relativeren, de straf onverdiend noemen en bij kinderen om steun bedelen voor je crimineel vriendje. Om ziek van te worden”, zo schrijft Demir verontwaardigd in een Twitterbericht. Ze vervolgt in een tweede bericht: “Zijn amigo had niets in de frigo, dus duwde hij kinderen in de prostitutie om zijn weed te betalen. En of we nu alstublieft begrip willen hebben? Ziek mannetje!”

Demir waarschuwt radio-en televisiezenders om zijn nummer niet te draaien. “Zijn publiek bestaat vooral uit pubers, meisjes, vaak ook kwetsbaren. Aan hen vraagt hij nu om die kinderverkrachting en die loverboypraktijken te relativeren. Dat vind ik ziekelijk.” De voormalige staatssecretaris voor Gelijke Kansen haalt op Facebook daarbij nog uit naar kinderzender Ketnet: “Waarom wordt een rapper die een kinderverkrachter steunt op Ketnet gepromoot?”

Gwendolyn Rutten (Open Vld) is het helemaal eens met de boodschap van Demir: “Zo ga je niet met meisjes en vrouwen om. Niemand. Nooit. Nergens”. Minister Philipe De Backer (Open Vld) noemt het raplied “gewoon fout, heel erg fout”. “In #Antwerpen respecteren we vrouwen. Altijd en overal”, schrijft hij op Twitter. 

Ook minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) veroordeelt “ten stelligste” het nieuw lied. “De praktijken van tienerpooiers zijn een onderbelicht, maar erg groot probleem. De slachtoffers zijn kwetsbare meisjes, vaak nog zeer jong, die in de prostitutie worden gedwongen”, zegt Peeters, die erop wijst dat Eddyani een bijzonder populaire rapper is en dus een groot bereik heeft bij jonge mensen. “Hij zou dat bereik beter inzetten om de problematiek onder de aandacht te brengen, in plaats van tienerpooiers te verdedigen. Hij zou daarom beter zelf eens gaan praten met de slachtoffers van deze prostitutie. Dan zou hij beseffen dat er absoluut geen begrip op te brengen is voor tienerpooiers.”

Meyrem Almaci (Groen) noemt de “massale ophef” dan weer terecht en noemt het lied “walgelijk en immoreel”. “Vergoelijken is onaanvaardbaar en simpelweg medeverantwoordelijk zijn. Er is maar een kant om te steunen: die van de slachtoffers. Moeilijker is het niet.”

John Crombez neemt het initiatief om de rapper uit te nodigen om in gesprek te gaan met enkele slachtoffers. De sp.a-voorzitter haalde in het verleden al enkele slachtoffers weg bij pooiers en trad al meermaals op als vertrouwenspersoon. De verontwaardiging rond het lied van Eddyani vindt hij niet meer dan terecht. “Het is schandalig dat rappers met veel jonge fans gruwelijke misdaden als tienerprostitutie verheerlijken en goedpraten”, zegt hij. Hij pleit voor een grondig debat om tienerpooiers strenger te straffen en slachtoffers beter te verzorgen en te beschermen.

#FreeMoreno

‘Amigo’ is het vervolg van een heuse sociale mediacampagne waarbij Soufiane Eddyani (19) het opneemt voor zijn vriend Bilal A. (20). Bilal, beter bekend als rapper Moreno, werd in 2016 veroordeeld omdat hij een vijftienjarig meisje in de prostitutie dwong. Eddyani vindt het niet eerlijk dat zijn vriend achtervolgd wordt “door één mediazaak”. Eddyani deelde zijn ongenoegen in een bericht op Instagram met de hashtag ‘FreeMoreno’. Het bericht werd op één dag tijd meer dan 20.000 geliket. 

“Keur zijn daden ten zeerste af”
Het nummer is wel degelijk opgedragen aan Moreno, zegt Eddyani in een schriftelijke reactie aan de VRT. “Hij is een goede vriend van mij, waarmee ik veel heb meegemaakt en die mij in zware tijden heeft gesteund. Zowel het nummer als de videoclip ‘Amigo’ is opgedragen aan Moreno, maar ik benadruk dat het inhoudelijk niet op zijn verhaal berust.”

Eddyani was naar eigen zeggen in eerste instantie niet op de hoogte van de veroordeling van Moreno voor strafbare feiten. “Ik ben erg geschrokken door zijn daden en keur deze ten zeerste af. Ook heb ik het zwaar gehad met de acceptatie van zijn daden. Maar ik leef in de overtuiging dat iedereen een tweede kans verdient en vandaar dat ik Moreno wil steunen bij zijn terugkeer in de samenleving. Voor mij ligt de focus op onze vriendschap en niet op zijn daden.”
105 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ANN LIMBOS

  Soort zoekt soort.

 • Pieter Symkens

  Hij had geen keuze want was blut. Wat dacht je van werken?

 • Rik Vang

  "#FreeMoreno"?? Nope.. pak Eddyani op en stop hem erbij!

 • Linda Deyaert

  Benadrukt nog maar eens de minachting tegenover vrouwen in hun cultuur. Geen inkomen is geen vrijgeleide om een meisje in de prostitutie te dwingen.

 • Hans Benoit

  Zuhal is weer daar met haar profileringsdrang,je zult het hele internet en sociale media moeten verbieden om dit soort uitwassen te voorkomen en u en ik weten dat dit nooit zal gebeuren.Deze rappers internationaal en ook nationaal hebben miljoenen volgers op de sociale media,dit is niet tegen te houden met je gal te spuwen op twitter.