Opgeschorte straf voor jongen die cannabis dealde en invalide moeder hielp met opbrengst

REUTERS
Een 19-jarige Bruggeling heeft van de Brugse strafrechter opschorting van straf gekregen voor het dealen van cannabis. De jongeman verkocht in 2017 dagelijks tien tot vijftien gram cannabis. De opbrengst gebruikte hij deels om zijn invalide moeder te helpen.

De 19-jarige werd betrapt tijdens een toevallige controle. In januari plukte politie de jongeman uit het verkeer om hem aan te spreken op zijn rijgedrag met de brommer. "Zijn rugzak stonk uren in de wind naar cannabis", aldus procureur Lode Vandaele. Ook uit de vele berichten op zijn gsm bleek dat de jongen cannabis dealde.

30.000 euro omzet

De beklaagde bekende aan de politie dat hij wekelijks tot 100 gram cannabis kocht. Daarvan verkocht hij dagelijks tien tot vijftien gram, maar hij rookte zelf ook tot vier joints per dag. De procureur hield rekening met de eerlijke bekentenis van de beklaagde en vorderde geen verbeurdverklaring. Nochtans had de Bruggeling wellicht een omzet van zeker 30.000 euro.

Ook de thuissituatie van de jongen speelde een rol in de milde vordering. Zijn invalide moeder kampt immers met ernstige financiële problemen. De beklaagde gebruikte daarom een deel van zijn drugswinsten om zijn moeder te helpen. 

Zijn advocaat Kris Vincke vroeg om opschorting van straf, gekoppeld aan enkele voorwaarden. De rechtbank volgde het standpunt van de verdediging. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.