Opgepast voor gladde wegen door dooiwater

Vooral op- en afritten en linkerrijstroken kunnen glad liggen

BELGA
Alle wegen zijn vandaag open, maar Wegen en Verkeer wijst erop dat er nog veel dooiwater ligt, dat kan zorgen voor natte plekken op de rijbaan. Automobilisten wordt dus aangeraden voorzichtig te rijden.

Deze ochtend en in de loop van de dag blijft het uitkijken voor gladheid op de weg door ijsplekken en aanvriezend dooiwater, dat meldt het Verkeerscentrum Vlaanderen. Vooral op de op- en afritten en linkerrijstroken kan het nog plaatselijk glad zijn.

De strooidiensten blijven ook vandaag van de dag paraat om uit te rijden moest het nodig zijn. Weggebruikers houden best rekening met gladheid en moeten hun rijstijl aanpassen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft in de nacht van gisteren op vandaag 1.700 ton zout gestrooid, zo bevestigt woordvoerster Ilse Luypaerts. Gisterenavond stond de teller op 2.234 ton.

Het wordt vandaag bibberen, vooral 's nachts. Vanmiddag blijft het droog en meestal zonnig, enkel aan de kust kunnen af en toe wolkenvelden vanaf de noordzee binnendrijven. De temperaturen bedragen maximaal plus 1 aan zee en min 1 tot min 5 graden elders. 's Nachts zakt de temperatuur tot min 1 aan zee, min 5 in het centrum en zelfs tot min 12 in de Ardennen. Er zijn brede opklaringen. In het tweede deel van de nacht zou de temperatuur alweer langzaam gaan stijgen, doordat de wind naar het noordwesten draait en aanwakkert, tot matig, aan zee zelfs vrij krachtig. Aan het eind van vannacht neemt de bewolking toe vanaf de Nederlandse grens en dan volgen er ook enkele sneeuwbuien over het noordoosten en oosten van het land.

Morgen is het wisselend bewolkt met soms winterse buien. Er staat een matige, aan zee een vrij krachtige van noordwest naar noord ruimende wind. De maxima liggen dan rond het vriespunt in Hoog België, plus 4 graden in het centrum tot plus 7 graden vlak aan zee.

Van dinsdag tot en met nieuwjaarsdag is het rustig, droog maar meestal grijs. In de nacht/ochtend treedt veelal lichte vorst op en er is bovendien ook kans op mist. Overdag komt het kwik een paar graden boven het vriespunt uit. Vanaf 2 januari vindt een overgang plaats naar zachter weer met meer wind en grotere neerslagkansen.

BELGA