Opgelet voor telefoontjes uit paradijselijke oorden: “Nummers lijken uit zone Brussel”

De gebruiker krijgt telefoon uit Ascension.
RV De gebruiker krijgt telefoon uit Ascension.
De Ombudsdienst voor Telecommunicatie kreeg afgelopen dagen meer dan 30 klachten binnen van mensen die hinderlijke telefoontjes van onbekenden krijgen. Het gaat om bellers uit paradijselijke oorden als Samoa (landcode +685), Papoea-Nieuw-Guinea (+675) en Ascension (+247). 

De oproep wordt meestal al na één keer rinkelen onderbroken. “Wie terugbelt, komt in contact te staan met een duur nummer. Naar alle waarschijnlijkheid verdienen de uitbaters van zulke nummers aan de ontvangst van de oproepen”, zegt ombudsman Luc Tuerlinckx. Tot een tweetal weken geleden noteerde zijn dienst dit jaar geen enkele klacht over het fenomeen. “Tot op vandaag hebben we er een 30-tal ontvangen over de recente vlaag van wangiri-fraude. Wangiri is een Japans woord dat vrij vertaald ‘verbroken na één keer’ betekent.” 

Opmerkelijk is dat ongeveer 80 procent van de klachten werd ingediend door Telenet- en Base-klanten. “Er is ook een verschil met de fraude vroeger: die is uitgekookter dan in het verleden. De oproepen uit Ascension beginnen met 02, en vervolgens zeven cijfers, naar analogie met Belgische oproepnummers. Wie gebeld wordt, denkt dat hij of zij een oproep ontvangen heeft uit de zone Brussel. Dat vergroot de kans dat de nietsvermoedende klant zal terugbellen.”

Uit de klachten blijkt ook nog dat voortdurend andere nummers worden gebruikt om de oproepen te plegen. “Wanneer de gedupeerde nummers blokkeert op zijn of haar gsm, krijgt hij of zij bijgevolg nieuwe oproepen door andere exotische nummers”, zegt Tuerlinckx nog. Hij raadt iedereen af om terug te bellen naar de buitenlandse nummers. Proximus en Telenet proberen ze te blokkeren, maar dat is niet altijd eenvoudig omdat de oplichters dus erg gewiekst te werk gaan.
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dominique Hermys

  Ze kunnen een boodschap inspreken. Dit zegt genoeg over hun praktijken.

 • Wendy Vermeren

  Ik heb ook zo een 30tal telefoontjes gehad vorige week van dezelfde ‘exotische landen’ Heb hiervoor ook naar Telenet gebeld maar blokkeren gaat niet want ze bellen altijd met een nummer verschil terug

 • ETIENNE BOECKX

  Waarom pakken onze crime units deze praktijken niet aan. Belastingen betalen we nochtans genoeg op van alles en nog wat en daar hoort bescherming ook bij.

 • constan vriel

  als er op mijn gsm een (gemiste) oproep komt met alleen een nummer bel ik nooit terug, ze zullen zelf wel terug bellen als ze mij nodig hebben.

 • Pieter-Jan De Wolf

  Heb er zelf deze week ook van 3 verschillende nummer telefoon gehad, 1 maal was ik vlug genoeg om te beandworden maar was het zoals verwacht stil. Ik zelf zit bij proximus dus zit het zeker niet alleen bij telenet en base