Opgelet voor gladde wegen: pas uw snelheid aan en hou voldoende afstand

De La Cruz
Wie de baan op moet vanochtend, kijkt beter uit voor gladde wegen. Er is plaatselijk kans op ijzel- en rijmplekken, waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer. 

Het agentschap volgt de situatie op de voet en zal zout strooien als dat nodig is. Afgelopen nacht rukten de strooiwagens al uit omdat het kwik onder nul was gedoken.

Vooral op bruggen en viaducten kan het gevaarlijk glad zijn. Pas uw snelheid dus aan en hou voldoende afstand, waarschuwt het Vlaams Verkeerscentrum.

Het KMI waarschuwt dan weer voor gladde wegen deze namiddag in bepaalde delen van Wallonië. In de provincies Luik, Namen en Luxemburg geldt van 13 tot 22 uur 'code oranje'. Dat wil zeggen dat er uitgebreide gladheid wordt verwacht. Verplaatsingen worden dan beter zoveel mogelijk uitgesteld.

De temperaturen flirten deze ochtend met het vriespunt. De maxima worden pas tegen de avond bereikt, en schommelen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 8 graden aan zee. Een neerslagzone trekt vandaag over het land waarbij er eerst smeltende sneeuw kan vallen. In de Ardennen valt er verse sneeuw.

Windstoten

Er staat ook een sterke wind vandaag. Er zijn rukwinden mogelijk van 50 tot 70 kilometer per uur. Aan de kust kan het in de late namiddag nog harder waaien, met windstoten van 75 of 80 kilometer per uur. 

Vanavond en vannacht regent het eerst nog op vele plaatsen. Vanaf het westen trekken dan enkele brede opklaringen over het land, maar later in de nacht gaat het opnieuw regenen vanaf het zuidwesten. Het weekend wordt zachter, maar blijft regenachtig.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Temmerman

  Welke gladde wegen ? ze geven maandag 1 januari maar liefst 14 graden.

 • danny buyse

  Ed, 180000 inwoners in Lapland en om het uur zie je een auto of vrachtwagen passeren!

 • Philomena Vanderweyen

  Ja Ed Leviud ,we zijn hier in België en vind dit een stom vergelijk,gelukkig zijn er veel mensen in verlof,hoop dat zij die toch de baan op moeten op een veilige manier op hun bestemming komen.

 • Lodewijk Placklé

  Hou afstand . Ja maar dan moeten geen andere wagens er tussen komen . Bij de lengte van 5 wagens zijn er altijd piassen die zich er tussen willen wringen

 • Fons Dewaele

  we zijn hier niet in Lapland, dus pas uw snelheid aan zoals gewaarschuwd