Opgelet: Belgische vlag uit uw raam en/of hoesjes rond uw autospiegels kunnen u duur komen te staan

Opgelet: die Belgische vlag -uit uw raam kan u duur komen te staan.
Masscho / Belga Opgelet: die Belgische vlag -uit uw raam kan u duur komen te staan.
Fiscaal expert Michel Maus waarschuwt in een column op de site van Radio 1 voor de mogelijke "fiscale owngoal": belasting moeten betalen op het uithangen van een Belgische vlag omdat er reclame voor een biermerk op staat. En de politie laat weten dat ook de tricolore spiegelhoesjes voor auto's tot een boete kunnen leiden.

Maus wijst er op dat er heel wat gemeenten zijn in Vlaanderen waar een zogenaamde "belasting op uithang- of aanplakborden" geldt. Die belasting is meestal zo ruim omschreven dat ook vlaggen met het logo van een groot Belgisch biermerk er onder vallen.

Fiscale discriminatie

En, zo waarschuwt de fiscalist, burgemeesters zouden zich wel eens verplicht kunnen zien om die belastingen daadwerkelijk toe te passen. Stel dat ze de belasting niet heffen, volgen burgemeesters de wet niet. Iemand die wél belastingen betaalt, zou dan theoretisch gezien kunnen stellen dat hij of zij fiscaal werd gediscrimineerd.

Volgens Maus zouden veel gemeenten zich kortom verplicht voelen om gesponsorde vlaggen te belasten. Met andere woorden: als u een Belgische vlag uithangt, laat het dan geen gesponsorde versie zijn.

Spiegelhoesjes

En niet alleen een vlag kan u geld kosten. De politie waarschuwt er immers voor dat ook tricolore spiegelhoesjes in sommige gevallen een boete kunnen opleveren. "Als die de richtingaanwijzers verbergen, of het zicht in de spiegels verminderen, kunnen ze leiden tot een boete van 58 euro", meldt een Waalse politiezone. "De wegcode zegt dat een bestuurder een goed zicht moet hebben voor en achter zijn voertuig", bevestigt ook Guy Thyskens van de federale wegpolitie aan VRT. "Het is aan een politieagent om die zichtbaarheid te beoordelen."

De Waalse politie geeft nog meer tips om boetes te vermijden bij het vieren van een overwinning. “Vlaggen waarvan de masten uit auto’s steken of die nummerplaten maskeren, worden niet getolereerd”, klinkt het. “Passagiers mogen ook niet op de motorkap van een rijdende wagen zitten, of al rijdend uit de auto hangen. “Een beetje passie en enthousiasme kan uiteraard, maar dat betekent niet dat alles zal worden getolereerd.”
579 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Redouan Kabbal

  Door een Waal? En dan zeggen ze BHV,Walen eigen en Vlamingen eigen. Één pot nat,zolang dat de Vlamingen maar moeten betalen en de Walen incasseren is het allemaal goed

 • Werner Burgerhout

  Dit is te belachelijk voor woorden.

 • jan arnouts

  Zulke achterlijke regels bestaan dan ook alleen maar in F.cking belgie. Heb m’n Belgische pas al lang ingeruild, gelukkig maar

 • John Ulmer

  Dus: een vlag met logo van een biermerk aan je voorgevel hangen mag niet, maar je gazon vooraan afrijden met een t—shirt van dezelfde biermerk wel ?

 • Guido Evers

  Michel Maus, roden hond, aan de galg er mee. Fiscaal expert ? Nee, een dikke onnozelaar die zelfs niet weet of een voetbal rond of vierkant is. Mogen wij, brave Belgen, eens uw belastingsaangiften komen controleren ? Ik geef u een goede raad : blijf tot na het WK van de straat, want iedereen is nu in staat om u eens deftig aan te pakken !