Opendeur landcomponent lokt 35.000 bezoekers

De opendeurdag bij het landcomponent van defensie in Leopoldsburg zondag was een schot in de roos, want de opendeur lokte maar liefst 35.000 bezoekers. Mensen van heel jong tot oud konden zich vergapen aan de première van de NH-90 helikopter, waaruit de special forces langs een koord afdaalden.

"Er was veel interesse voor het gebeuren rond 1914-1918 en ook de re-enactment '40-'45 kon op veel bijval rekenen", zei adjudant Guy Pasteels zondagavond.

De opendeur liep van 10 tot 19 uur en het schitterende lenteweer zorgde voor een grote opkomst. "Voor veel mensen was dit een leuk en goedkoop dagje uit, want het is gratis", aldus Pasteels.

Met dit evenement wil de landcomponent jong en oud uitgebreid laten kennismaken met zijn verscheidenheid aan functies, zijn opdrachten en brede waaier aan nieuw materieel, waarover de eenheden beschikken.

De bezoekers konden zelf deelnemen aan tal van activiteiten. Het was ook de laatste kans om een Leopardtank aan het werk te zien. De verantwoordelijke dienst uit Hasselt inzake rekrutering was aanwezig. Geïnteresseerden konden alle informatie krijgen bij de militairen van het infocentrum Hasselt.

Jaarlijks worden er bij defensie 1.400 vacatures opengesteld. Bij de stand van het infocentrum schreven heel wat kandidaten zich in, die een job bij defensie ambiëren.