Openbaar vervoer zelden alternatief voor auto: het is meestal te traag

Photo News
Ondanks de files is het openbaar vervoer voor de Vlaamse pendelaar meestal te traag om een valabel alternatief voor de auto te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd.

Gemiddeld doet het openbaar vervoer de reistijd op de populairste pendelroutes met 67 procent toenemen. "Dat is te veel om de automobilist uit de file te krijgen", zegt professor Willy Miermans van de Universiteit Hasselt in de krant. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het openbaar vervoer voor pendelaars pas interessant wordt als de reistijd niet meer bedraagt dan anderhalve keer de tijd die ze er met de wagen over doen. En dat is bijna nooit het geval, besluit De Tijd.

Wie met de trein of bus naar Gent rijdt, is drie keer langer onderweg dan met de auto. Naar Turnhout wordt de reistijd verdubbeld. Naar Brugge, Kortrijk en Aalst is de pendelaar met het openbaar vervoer de helft langer onderweg.

Brussel is het best bereikbaar met het openbaar vervoer: in 34 procent van de populairste pendeltrajecten is het sneller dan de wagen. De gemiddelde reistijd is slechts 7 procent langer.

Voor Antwerpen, Sint-Niklaas en Kortrijk is het openbaar vervoer in een vijfde van de trajecten sneller.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ian Vandenbossche

  Veel te lage frequentie van trams en bussen. Als haringen in een ton. #metoo. Onbetrouwbaar want veel stakingen en vertragingen. Veeeel te duur voor triestige service. Dan liever alleen in auto file trotseren en met mij honderduizenden anderen.

 • Willy Stinissen

  Vanuit houthalen oost naar hasselt. 1,5 tot 2 uur met de bus tegenover 45 minuten met de fiets.

 • Vloebergs Jan

  Altijd met de fiets er is geen tram of bus die voor korte ritten sneller is, agressie en rumoer op de tram of bus word je ook niet vrolijk van. Nog niet te spreken over jonge mensen die niet rechtstaan voor ouderen, enz. Op de koop toe is het nog verschrikkelijk duur gezien wij belastingbetaler dit al subsidieren en dan nog 3 eur voor een tiketje moeten betalen, gewoon slecht alternatief.

 • Roger Cooks

  Het hangt er uiteraard van af waar men woont... Met het openbaar vervoer (en dan nog in het gunstigste geval) was ik 80-90 minuten onderweg. Met de auto of moto was dat minder dan een half uur. Eerlijkheidshalve moet ik er bij zeggen dat ik een parkeerplaats had in het gebouw in Brussel waar ik werkte. Zoniet zou met de wagen gaan werken uitgesloten zijn vanwege de parkeerboetes.

 • Jo Bosman

  Iedereen weet ondertussen dat reizen met de trein of met bussen van de lijn niet meer fijn is . Aarschot Leuven en omgekeerd. 16 KM. De bus doet er steeds rond 1 U 15 minuten over met de gewone bus . Je bent er eerder met de fiets . De snelbussen die van Turnhout of Geel komen zijn steeds te laat. Je kan er niet op rekenen . Je mist gegarandeerd je aansluitingen als je deze neemt.