Openbaar vervoer gaat straks in vakantiemodus

PHOTO_NEWS
Het openbaar vervoer schakelt de komende dagen over op vakantiedienstregelingen. Dat wil meestal zeggen dat er wat minder frequent gereden wordt, al legt de NMBS wel extra toeristentreinen in.

Bij De Lijn verschilt de startdatum van de zomerregeling van streek tot streek. In Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Limburg rijden de bussen en trams vanaf 25 juni volgens de aangepaste vakantieregeling, die minder gericht is op scholen. In West-Vlaanderen gaan de wijzigingen in op 29 juni, net als in de stad Antwerpen. De zomerregeling voor het streekvervoer in de provincie Antwerpen start op 1 juli.

Bij de Brusselse MIVB is er eerst nog een overgangsperiode, van 29 juni tot 3 juli, waarbij de bussen, trams en metro's rijden volgens de regeling die ook in de paas- en kerstvakantie gehanteerd wordt. Vanaf 4 juli start dan de zomerregeling. MIVB-woordvoerder Guy Sablon benadrukt dat de MIVB de laatste jaren geïnvesteerd heeft in hogere frequenties tijdens de daluren, dus ook in de vakantieperiode. "Concreet zal er bijvoorbeeld een metro rijden elke 8 minuten, waar dat vroeger elke 10 à 12 minuten was."

Bij de NMBS tot slot worden tussen 27 juni en 30 augustus enkele piekuurtreinen geschrapt. De spoorwegmaatschappij zet in de zomer wel extra treinen in naar de toeristische streken, in de eerste plaats naar de Kust.