Openbaar vervoer, fiets of auto? Race op spitsuur van rand naar centrum Brussel heeft duidelijke winnaar

belga
Vier afdelingen van de Fietsersbond in de Brusselse randgemeenten hebben vanochtend een race naar het centrum van de hoofdstad gehouden met een fietser, een automobilist en een gebruiker van het openbaar vervoer. De resultaten tonen één constante: de fiets is het snelst.

Vanuit Overijse, Grimbergen, Asse, Strombeek en Tervuren vertrokken minimum één fietser, automobilist en gebruiker van het openbaar vervoer met eindbestemming de Brusselse Beurs. De geschatte aankomsttijd was 9 uur, maar het waren vooral de fietsers die op tijd aankwamen. Zo deed een fietser uit Overijse 35 minuten over het traject, terwijl de auto een rit van 1 uur en 15 minuten nodig had. Het openbaar vervoer schommelde tussenin met 44 minuten.

Vanuit de andere randgemeenten was dezelfde trend merkbaar en deed de auto er vaak bijna dubbel zo lang over.

"Met deze actie tonen we aan dat de fiets het meest efficiënte vervoersmiddel is in Brussel en van en naar Brussel", vertelt Roel De Cleen van de Fietsersbond. Bij de test werd duidelijk dat de reistijd met de fiets en deels het openbaar vervoer, veel makkelijker in te schatten is. De automobilisten worden vaak geconfronteerd met onvoorziene obstakels.

De Fietsersbond ondersteunt de investeringen die het Brussels gewest doet voor de fiets, maar wil dat ook zien voor de fietssnelwegen van het Fiets-GEN. "Daar moet extra op ingezet worden en we hebben dat ook aan de federale regering gevraagd via het Belirisfonds", zegt De Cleen.
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Els Vervoort

  Maak eens werk van thuiswerk via internet. Hoeveel administratieve jobs kunnen niet van thuis? Bijkomend voordeel is dat moeders thuis zijn voor hun kinderen wat de opvoeding zeker zal ten goede komen.

 • Roland Govaert

  Ik stel voor dat ze de test opnieuw doen,nu met mensen van 74 jaar of ouder.

 • Wilfried Dylst

  Doe deze test eens over heel Belgie en op elk uur van de dag ! Eens zien waar de fiets dan is .

 • Carl Kempeneer

  Het is een mooie test, maar motor en brommer elektrisch of niet hadden ook mogen deelnemen en zeer waarschijnlijk bovenaan de ranking gestaan . En de fietser mag aan een "normale" snelheid rijden in de realiteit ( tenzij het een elektrische fiets is). Maar het was een race natuurlijk.

 • Ronny Vansteelandt

  Dat fietsen sneller is weet iedereen die in een iets of wat (middel)grote stad woont. Voor de rest is het te ver weg en is het openbaar vervoer meestal een ramp, zeker in de winter. Omover de stakingen maar te zwijgen. Doe eens een echte studie die het hele landsoppervlakte beslaat en probeer dan maar eens deze sluikreclame te verkopen.