Openbaar Ministerie: “Minstens 23 elementen bewijzen schuld van Mehdi Nemmouche”

Bernard Michel (R).
BELGA Bernard Michel (R).
Volgens het openbaar ministerie zijn er minstens 23 elementen die erop wijzen dat Mehdi Nemmouche de man was die in het Joods Museum van België vier mensen neerschoot. Dat heeft federaal procureur Bernard Michel deze namiddag gezegd op het assisenhof. "Enkele daarvan zijn op zich al voldoende om zijn schuld te bewijzen, allemaal samen zijn ze dat zeker." 

Volgens de federaal magistraat kan er geen discussie over bestaan dat de vier slachtoffers in het museum opzettelijk om het leven zijn gebracht. "De enige vraag die overblijft, is wie de schutter is", zei Bernard Michel. "Er zijn volgens ons 23 elementen die erop wijzen dat het Mehdi Nemmouche is.”

“Allereerst is er zijn aanwezigheid in Brussel in de periode van de feiten, waarvoor hij geen uitleg heeft. Al evenmin heeft hij een alibi voor het tijdstip van de aanslag. Bovendien ziet zijn huisbazin hem kort na de aanslag in zijn flat aankomen, met twee tassen en was zijn computer niet actief tijdens de aanslag.” Dat Nemmouche niet de snelste weg tussen het museum en zijn flat zou genomen hebben, ligt enkel aan het feit dat op die snelste weg twee politiecommissariaten lagen, aldus de federaal procureur.

Camera

"Er is ook de camera die de schutter droeg tijdens de aanslag, net dezelfde als degene die Nemmouche bij had toen hij gearresteerd werd. Net zo een camera als werd aangesloten op zijn computer, nauwelijks een half uur na de aanslag. Dat moet wel dezelfde camera zijn.”

EPA

Verkenning

"Ook zijn de lengte en lichaamsbouw van Nemmouche en de dader identiek", klonk het nog. "Vergeet ook niet de verkenning op 23 mei niet. De man die op verkenning komt, is dezelfde als de dader van de aanslag, en dezelfde die op 30 mei in Marseille wordt opgepakt. En dat is Mehdi Nemmouche. Die verkenning, waarbij Nemmouche met Alexandre Strens praat, is ijzingwekkend. De een weet dat hij de volgende dag de andere gaat doden, en die andere weet niet dat hij met zijn moordenaar praat."

AP

Blauwe jas

Er is ook de getuige die Mehdi Nemmouche formeel herkent als de schutter, en de blauwe jas die in Nemmouche's bagage gevonden werd, bracht de openbaar aanklager evenzeer in herinnering: "Alle getuigen spreken over die jas en ze is te zien op de camerabeelden in de Miniemenstraat. Nemmouche's DNA zit op de kraag en de polsen van de jas en er zitten kruitsporen op de jas. Er is een GoPro-camera op de jas gelijmd en Nemmouche's DNA zit op de lijmtube." 

REUTERS

Het schoenspoor op de deur van het museum komt ook perfect overeen met de schoenen die Nemmouche droeg bij zijn arrestatie, en de wapens die hij toen in zijn bezit had, en waarop zijn DNA en vingerafdrukken zitten, zijn gebruikt bij de aanslag. Tevens had hij eenzelfde pet als de dader.

REUTERS

Opeisingsvideo’s

"Ten slotte zijn er de opeisingsvideo's" zei Bernard Michel. "Volgens een expert is de stem die daarop te horen is, gelijkaardig aan die van Nemmouche, en de Franse gijzelaars uit Syrië gaan nog een stap verder. Zij herkennen Nemmouche's stem formeel. In die video's, die duidelijk in Nemmouche's flat is opgenomen, is te horen dat de spreker op plastic zakken loopt. En wat vinden we op plastic zakken in zijn flat? Sporen van zijn Asics-schoenen." 

DNA 

Vervolgens haalde het OM acht argumenten van de verdediging van Nemmouche onderuit. Die noemde de afwezigheid van DNA van Nemmouche op enkele cruciale plaatsen als een reden om haar cliënt onschuldig te verklaren, maar Michel maakte brandhout van deze en andere argumenten. “Met hun argumenten hebben ze hun onmacht toegegeven”, aldus Michel.

Dat er geen DNA van Nemmouche werd aangetroffen op de deur van het museum, werd de voorbije weken al verschillende keren besproken tijdens het proces. Op de beelden van de bewakingscamera’s is immers te zien dat Nemmouche die deur aanraakt, maar toch werd er geen DNA aangetroffen. “De twee experts hebben allebei duidelijk gemaakt dat de afwezigheid van DNA niets betekent”, zei Michel. “Ook slachtoffers Emanuel Riva en Dominique Sabrier hebben die deur aangeraakt, maar ook van hen is er geen DNA aangetroffen.”

Revolver

Michel stond ook even stil bij de revolver en kalasjnikov die Nemmouche bij had toen hij in Marseille werd opgepakt. Vast staat dat die wapens gebruikt werden bij de aanslag. Ook staat vast dat het DNA van Nemmouche op de kalasjnikov zit, maar niet op de revolver. “Volgens de verdediging bewijzen die twee elementen zijn onschuld, maar hoe rechtvaardigen ze dat? Ze zeggen dat hij de kalasjnikov wilden beveiligen, terwijl het wapen allesbehalve beveiligd was, en dat hij met de revolver net zo voorzichtig mogelijk wilde zijn. Hun discours houdt geen steek.”

AFP

Complottheorie

Daarnaast had hij ook aandacht voor de complottheorie die de verdediging naar voor schuift, als zou het Israëlische koppel Riva het slachtoffer geworden zijn van een executie vanwege hun verleden als geheim agenten van de Mossad. “Maar waarom moesten Strens en Sabrier dan gedood worden”, vroeg Michel zich af. “Dat is absurd. De dader heeft trouwens nooit de identiteit van zijn slachtoffers gecheckt, zelfs niet of ze dood waren - daar ging het hem dan ook niet om.”

Manipulatie

Het laatste argument dat Michel aanhaalde was dat het onderzoek enkel ten laste gevoerd zou zijn, en zelfs gemanipuleerd werd. “Als de onderzoeksrechters inderdaad met het onderzoek gesjoemeld zouden hebben, dan waren ze vandaag niet meer op post. Niemand heeft er belang bij een onschuldige te veroordelen, want dat betekent dat de schuldige hier nog altijd vrij rondloopt.”

Yves Moreau.
BELGA Yves Moreau.

Nacer Bendrer medeplichtig, geen mededader

Volgens het openbaar ministerie moet Nemmouche beschouwd worden als de dader van de viervoudige moord met terroristisch karakter, maar Nacer Bendrer als een medeplichtige en geen mededader, klonk het bij advocaat-generaal Yves Moreau. 

“We hebben hier één iemand die de fatale daden gesteld heeft, één schutter. Voor ons is het duidelijk dat Mehdi Nemmouche die dader is. Daarnaast kunnen er mededaders zijn, of medeplichtigen. Dat zijn mensen die geen onontbeerlijke hulp hebben geleverd. Zonder hun hulp zou het misdrijf ook gepleegd zijn, maar op een andere manier.”

Mensen die bijvoorbeeld wapens leveren, worden meestal beschouwd als medeplichtigen, aldus advocaat-generaal Moreau. “Ze kunnen ook beschouwd worden als mededader, maar in dit geval beschouwen wij Nacer Bendrer, die volgens ons de wapens heeft geleverd, als een medeplichtige.”

Mehdi Nemmouche.
BELGA Mehdi Nemmouche.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.