Openbaar ministerie maakt brandhout van hervormingsvoorstellen van justitieminister Geens

Justitieminister Koen Geens.
BELGA Justitieminister Koen Geens.
Het openbaar ministerie maakt brandhout van de voorstellen die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) doet rond een nieuw wetboek van strafvordering, waarin de regels staan die het gerecht moet volgen wanneer het een onderzoek voert. Dat blijkt uit een brief aan Geens die De Standaard en Le Soir konden inkijken.

Geens wil de hervorming van het wetboek van strafvordering nog dit jaar rond krijgen. Een commissie van experts schreef de veranderingen uit. In een brief aan Geens verzetten alle niveaus van het openbaar ministerie - de parketten, parketten-generaal en arbeidsauditoraten - zich echter tegen de uitgewerkte voorstellen.

Onafhankelijkheid in gevaar

In de plannen is onder meer een bijzondere rol weg­gelegd voor de "rechter van het onderzoek", die de huidige onderzoeksrechter moet vervangen. Volgens het openbaar ministerie gaat het toezicht dat die rechter zal uitvoeren, te ver en wordt hun onafhankelijkheid zo sterk onderuitgehaald dat het in strijd is met de grondwet.

Verder luidt de kritiek dat het de werklast verhoogt en dat er belangrijke middelen voor de hervorming moeten vrijgemaakt worden. Volgens de woordvoerster van Geens gaat het om een onafgewerkt project. "De minister werkt graag open en transparant. Daarom zijn de voorstellen van het nieuwe wetboek in een open dialoog besproken", zegt ze.
32 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jo vandenberghe

  De politieke armoede is vernietigend voor de ganse gemeenschap!

 • Eddy van Dorst

  Zielig toch dat zoiets een instelling moet lijden daar hij er normaal moet inzitten

 • gustaaf guldentops

  wanneer gaat er is een minister van justitie komen die echt bekwaam is. de laatste 50 jaar zitten er niets dan klungelaars aan(ook in alle andere departementen) en dan verschieten zij er van dat hun partij krimpt.het is altijd hetzelfde:ikke,ikke en de rest kan stikken,het zijn altijd dezelfde krokodillen die op de kieslijst staan.mijn volgende stem gaat naar het vlaams belang.

 • maria jespers 2

  Het is daarom dat de CD&V alles tegen werkt wat NVA ook maar zegt of doet , omdat ze zelf geen enkele goede minister hebben , en dan werken ze de NVA maar tegen , om dat ze bang zijn dat NVA nog groter zou worden , wat kleine kinderen toch allemaal doen he , maar ja ze zullen niet slimmer zijn zeker , zoals veel van die partijen .

 • Regis Desmet

  De hervorming van geens is er er op maat van de misdaad, het word er niet veiliger op