Openbaar ministerie: jihadist Verviers geen Nederlander

REUTERS
Het Nederlandse openbaar ministerie spreekt tegen dat een van de twee vermoedelijke jihadisten die donderdag tijdens de antiterreuroperatie in Verviers werden gedood, uit Nederland kwam. Dat meldde VRT eerder.

Wim de Bruin van het Nederlandse parket zegt aan de Telegraaf dat de overleden jihadist niet uit Nederland afkomstig was. VRT meldde eerder vandaag dat één overleden jihadist uit Nederland kwam, de andere moslimextremist zou uit de regio Brussel afkomstig zijn. De identificatie is afgelopen, maar de namen van de vermoedelijke jihadisten worden voorlopig niet vrijgegeven.

De terreurcel die door de veiligheidsdiensten werd opgerold, werd volgens VTM Nieuws aangestuurd vanuit Griekenland. Daar zou een teruggekeerde Syriëstrijder uit Molenbeek, Abdelmahid Abaaoud (27), het brein zijn achter de geplande aanslag. De man, die zich Abou Omar Soussi noemt, had in Syrië de rangen van IS vervoegd. Hij was een aantal keer te zien in IS-propagandafilmpjes.

Volgens VRT werd een tijd lang aangenomen dat Abaaoud overleden was, nadat foto's van zijn lichaam online verschenen. Mogelijk heeft hij zijn eigen dood in scène gezet.