Open Vld ziet regering met groenen niet zitten

Patrick Dewael (Open Vld)
Photo News Patrick Dewael (Open Vld)
"Je mag nooit iets uitsluiten, maar inhoudelijk is een paarsgroene regering bijna onmogelijk.” Dat zegt Open Vld-kopstuk Patrick Dewael vandaag in een gesprek met Het Belang van Limburg. "Ik zie niet in hoe wij ons eigen programma met alleen maar linkse partijen kunnen uitvoeren".

Een federale regering van liberalen met socialisten en groenen is voor Dewael dus niet levensvatbaar. "Hoe kan Open Vld haar programma uitvoeren met groenen die de voorbije jaren bij elke vakbondsbetoging naar voren spurtten om iedereen op links in te halen? Met groenen die nog veel verder willen gaan dan de verregaande klimaatdoelstellingen van Europa? Met groenen die ons strenge, maar rechtvaardige asielbeleid willen versoepelen?"

Ook de Bourgondische coalitie (socialisten, liberalen en N-VA) wordt voor Dewael niet evident. "Als we met de PS in zee moeten, zullen er ook harde noten moeten worden gekraakt", aldus Dewael. Hij benadrukt ook dat N-VA en PS - als grootste partijen in elk landsdeel - samen aan tafel zullen moeten zitten.
102 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Wie ziet er een regering met Open-VLD zitten?

 • Gino Denil

  Gelukkig maar. Geld geven voor het milieu en dan ook nog eens voor superwinsten van de ondernemers. Dat wordt te veel. Bij die laatste krijg je er bovendien niets voor terug. Bij die eerste hopelijk wat properder lucht en water.

 • pierre De Smet

  Niet met PS niet met groen niet met VB misschien met NVA , meneer De Wael stop eens met je wil te willen opleggen als 5 de partij in Vlaanderen , en luister eens naar een deel van je kiezers die ook het cordon weg willen .

 • Marc Baeyens

  OPEN vLD speelt een schizofreen spel, de partij ziet links niet zitten maar ze weigert Vlaanderen te steunen in de strijd tegen de linkse ‘progressisten’. Het wordt tijd voor een nieuwe partijvoorzitter die terug het confederalisme omarmt.

 • Ronny Ooijen

  Gilbert Vermeersch, sinds wanneer heeft De Wever dan respect voor die 800000 VB kiezers? Wie zei het volgende : 'De grote vijand van het Vlaams Belang, dat ben ik, en ik alleen'. Juist, diezelfde De Wever. Is dat volgens u een vorm van respect hebben? Ja, het wordt stilletjes tijd om wakker te worden.