Open Vld wil winkeliers bevrijden van administratieve rompslomp van de fruitpers

Beeld ter illustratie, winkeliers moeten onder meer een uittreksel uit het strafregister kunnen voorleggen.
Getty Images/iStockphoto Beeld ter illustratie, winkeliers moeten onder meer een uittreksel uit het strafregister kunnen voorleggen.
Open Vld-Kamerlid Christian Leysen dient een wetsvoorstel in om de talrijke administratieve regels voor winkeliers met een fruitpers, af te schaffen. Nu moeten winkeliers onder meer een uittreksel uit het strafregister kunnen voorleggen, doorgeven hoeveel hectoliter sap ze verkopen en minstens 500 euro waarborg betalen. "Pure kafka. Het gaat over fruitpersen, we moeten het niet moeilijker maken dan het al is", vindt Leysen.

In veel supermarkten staat tegenwoordig een sinaasappelpers. Maar omdat het vers geperste fruitsap in de wet beschouwd wordt als alcoholvrije drank, moeten de winkeliers aan heel wat verplichtingen voldoen. Zo moeten ze een blanco strafblad kunnen voorleggen, een vergunning accijnsinrichting invullen, bijhouden hoeveel sinaasappel ze op voorraad hebben, doorgeven hoeveel hectoliter vruchtensap ze verkocht hebben en een verpakkingsheffing betalen. 

"Pure kafka", vindt Open Vld-Kamerlid Christian Leysen. "Dat kost de winkeliers én de administratie tijd en geld." Leysen dient een wetsvoorstel in om de administratieve regels af te schaffen. "Er zijn al genoeg regels in ons land. Als het gaat over fruitpersen, moeten we het niet moeilijker maken dan het is."

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) werkte vorig jaar al aan een ministeriële omzendbrief om de verplichtingen af te schaffen, en heeft daar toen ook over samengezeten met de sector. Maar die piste werd verlaten omdat een omzendbrief de verplichting om een borg van 500 euro te betalen en om een accijnsinrichting aan te vragen, niet kan opheffen, legt zijn kabinet uit. "Een wetswijziging is nodig, vandaar het wetsvoorstel.”
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jules Vermeers

  Legaliseren van zwartwerk en sjoemelen dus.

 • GERARD DE PELECIJN

  Hoe meer politiekers hoe meer er uitgeperst wordt!

 • Tom Faes

  De winkels trekken er zich toch geen fluit van aan want er is gewoon geen controle .

 • Stefanie van Dijk

  Dat noemen ze uitpersen!

 • Pat Debal

  Als we hier zo verder doen met zulke minister is heel Belgie een Kafka hier moet alles geld opbrengen voor hun eigen zakken die politiekers