Open Vld wil niet weten van belasting op huurinkomsten

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten ziet een taks op de huurinkomsten niet zitten.
BELGA Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten ziet een taks op de huurinkomsten niet zitten.
Open Vld ziet een belasting van 25 procent op huurinkomsten niet zitten. Dat zei voorzitster Gwendolyn Rutten in De Zevende Dag op Eén in een debat met alle partijvoorzitters.

De Morgen berichtte dit weekend dat de regering nadenkt over het Scandinavische systeem, waarbij het inkomen wordt opgesplitst in inkomsten uit arbeid en vermogensinkomsten. De tweede categorie zou integraal worden belast aan 25 procent, inclusief de huurinkomsten.

Middenklasse

Dat komt er niet", zei Gwendolyn Rutten duidelijk. "Je eindigt met dat soort voorstellen altijd bij de middenklasse, die zwaar gewerkt en gespaard heeft. De mensen hebben gestemd voor een centrumrechtse coalitie die ervoor gaat zorgen dat de belastingen verlagen."

Bart De Wever (N-VA) wees erop dat de financiering van de huidige taxshift al voor een deel bij de grote vermogens wordt gehaald, onder meer bij de diamantsector. "Als men mij (voor de nieuwe taxshift, red.) een goed voorstel geeft waarbij alleen de superrijken betalen, ga ik dat zonder problemen goedkeuren. Ik wil alleen niet dat de middenklasse betaalt, en daar komt het meestal op neer."

'De mensen hebben gestemd voor een centrumrechtse coalitie die ervoor gaat zorgen dat de belastingen verlagen'

Gwendolyn Rutten

Meerwaarde

Een belasting op de meerwaarde van aandelen is volgens John Crombez (sp.a) een goed begin. "Maar de regering wil snijden in de sociale zekerheid en de BTW verhogen." Volgens Meyrem Almaci (Groen) is het "heel duidelijk dat de regering zelfs na een jaar nog niet weet welke richting ze uit wil. Dit lijkt meer op een verkiezingscampagne." Groen zal het uiteindelijke voorstel afrekenen op de bijdrage van de grote vermogens en de grote vervuilers.

Wouter Beke (CD&V) kreeg de vraag of er eigenlijk nog wel een nieuwe taxshift komt, en verwees daarop naar de buurlanden. Onder meer Nederland heeft afgelopen week een nieuwe taxshift beslist. "Als men gaat zeggen: 'dit kan niet en dat kan niet', gaat er op de duur niets overblijven en gaan we nog weinig verandering kunnen brengen in de economische indicatoren. Dat is niet de ambitie van CD&V", reageerde hij.

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken brak tot slot een lans voor een 'transfershift'. "We zijn het er allemaal over eens dat er een taxshift moet komen, maar volgens mij moet het veel drastischer. Iedereen schreeuwt moord en brand over Griekenland, maar we geven ieder jaar het dubbele aan Wallonië."

'Dit lijkt meer op een verkiezingscampagne'

Meyrem Almaci