Open Vld wil lager btw-tarief voor duurzame producten

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.
BELGA Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.
Open Vld pleit ervoor om duurzame producten goedkoper te maken. "Zo worden producenten gestimuleerd om in te zetten op duurzame producten en worden die ook goedkoper voor de consument", zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zaterdag in Het Belang van Limburg. "Btw is daar een goed instrument voor."

Open Vld had al eerder aangekondigd dat de partij een btw-tarief van 6 procent wil voor wie een huis sloopt en weer opbouwt. Ook de btw op energiezuinige investeringen bij nieuwbouw en abonnementen op deelauto's mag dalen naar 6 procent. Maar de liberalen gaan verder en betrekken de hele circulaire economie hierbij. De partij vraagt dat de btw-tarieven aangepast worden aan milieu-impact, hergebruik en gerecycleerde grondstoffen. 

"In plaats van alleen maar extra te belasten en slechte producten duurder te maken, willen wij duurzame producten goedkoper maken", zegt Rutten. "Vandaag worden die lagere tarieven vooral gebruikt voor sociale doeleinden, wij wensen dat ook voor ecologische. Zo kan je de kostprijs van duurzame producten en diensten rechtstreeks verlagen voor de consument.”

Open Vld zet ook duidelijk in op het klimaatthema. "Dat is te belangrijk om over te laten aan Groen.”
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anna Pauels

  de zoveelste maatregel waar de rijken van profiteren, maak eerst de basisproducten voor de gewone burger betaalbaarder ! Heel wat mensen kunnen die energiemaatregels niet betalen, terugverdientijd of niet, je moet het eerst wel op tafel kunnen leggen

 • jammy cappon

  We zouden beter jaarlijks verkiezingen houden, de beloftes slaan ons weer om de oren.

 • peter destoop

  Begin met gas, electriciteit en water. Dan zullen gewone mensen misschien nog hun fakturen kunnen betalen.

 • Ian Vandenbossche

  Na ‘migratie’ wordt ‘klimaat’ het thrma voor volgende verkiezing. De dag na de verkiezing hoor je van politici nog enkel dat ze die beloftes terugdraaien onder het mom dat de burger dat moet betalen. Laat de rijke elite, de politici zelf en industrie eindelijk ook eens meebetalen!! Die zijn door de overheid al lang genoeg buiten schot gehouden.

 • Gino Denil

  Water is ook een duurzaam product. Met 6% BTW. Maar toch is mijn waterfactuur onder deze regering sterk gestegen, bij een gedaald verbruik. Wat ze terug geven aan minder BTW halen ze op een andere manier in een veelvoud terug.