Open Vld wil geslachtverwijzing op officiële documenten schrappen

photo news
Open Vld wil de geslachtsverwijzing op officiële documenten - waar mogelijk - schrappen. Dat staat in het LGBTIQ-actieplan van de liberalen, dat minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en kandidate op de Vlaams-Brabantse Kamerlijst Goedele Liekens vandaag hebben voorgesteld. Daarnaast pleit de partij voor een wettelijk kader voor niet-commercieel draagmoederschap.

België staat momenteel op de tweede plaats in de ‘Rainbow Index’ van meest holebi- en transgender vriendelijke landen, maar “wij gaan voor goud”, zegt Open Vld. De partij lanceert daarom vandaag, op de Internationale Dag ter Bestrijding van Homo- en Transfobie, een actieplan voor de LGBTIQ-gemeenschap.

Dat plan telt vijf prioriteiten. Zo willen de liberalen de geslachtsverwijzing op officiële documenten waar mogelijk schrappen. De overheidsdocumenten worden beter genderneutraal opgesteld, vindt de partij, en dus moeten de “vragen die er gewoon niet toe doen, zoals die naar iemands geslacht” eruit. “Enkel wanneer gender er echt toe doet, kan deze vraag nog gesteld worden”, klinkt het. Open Vld pleit dan wel voor een bijkomende optie naast M of V, voor non-binaire personen. Onder meer de identiteitskaart kan volgens de liberalen zonder expliciete verwijzing naar het geslacht, al geeft de partij toe dat dat nog “heel wat overleg vraagt” om ervoor te zorgen dat Belgen er bij controles in het buitenland geen problemen mee krijgen.

Draagmoederschap

Een ander actiepunt is de creatie van een wettelijk kader voor niet-commercieel draagmoederschap. Heel wat homokoppels, of heterokoppels met vruchtbaarheidsproblemen, doen beroep op een zus, moeder of goede vriendin als draagmoeder. Maar momenteel worden de betrokkenen niet wettelijk beschermd. Bovendien moeten de wensouders na de geboorte nog een lange adoptieprocedure doorlopen om het kind te laten erkennen. Open Vld wil commercieel draagmoederschap vermijden, “want kinderen zijn geen koopwaar”, maar pleit wel voor een wettelijk kader voor de niet-commerciële variant. Concreet wil Open Vld de rechten en plichten van de betrokkenen nog voor de bevruchting registreren en begeleiding voorzien voor, tijdens en na de bevalling.

Meer algemeen willen de liberalen meer aandacht voor de rechten van intersekse personen, mensen met geslachtskenmerken die niet eenduidig mannelijk of vrouwelijk zijn. Daarnaast moet de strijd tegen hiv en soa’s opgevoerd worden, onder meer door mensen met hiv snellere toegang te verlenen tot virusremmers. De maatschappelijke aanvaarding van de LGBTIQ-gemeenschap wil Open Vld dan weer bevorderen vanop de schoolbanken. Seksuele oriëntatie en genderidentiteit moeten bijvoorbeeld meer aandacht krijgen in de eindtermen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.